PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Electrolux: Šporet od 100.000 dolara

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Švedski proizvođač kućnih aparata "Electrolux" osmislio je šporet o kojem sanjaju svi kuvari, bez obzira da li jela spremaju u svom domu ili u luksuznom restoranu. Ipak, samo pojedini od njih moći će da ga priušte, jer košta neverovatnih 100.000 dolara.

 

 Šporet nazvan "Molteni" napravljen je da zadovolji potrebe najzahtvenijih šefova kuhinje. Pored uobičajenih funkcija, ima i vakum aparat, specijalnu pećnicu za piletinu i mikser. Može da radi na struju ili plin, a izrađuje se u saradnji sa kupcem, odnosno u skladu sa njegovim izborom dimenzija, materijala i boje.

 

"Želeli smo da napravimo nešto što bi moglo da se koristi i perfektno uklopi u enterijer kuhinje. Materijali od kojih je izrađen i manjak detalja čine ga posebnim bez obzira na to da li se nalazi u super modernoj ili tradicionalnoj kuhinji", ističe Henrik Oto, direktor dizajna "Electroluxa".

 

U šporet je ugrađen i bezbednosni sistem. Kako bi bio suguran da ga lopovi neće odneti, švedski proizvođač je ugradio debelu i tešku ploču od livenog gvožđa koja reguliše toplotu. Takođe, vrata od rerne teška su čak 40 kilograma.

 

Iako "Electrolux" već prodaje ultra-luksuzne proizvode širom sveta, s ovim brendom dobio je sasvim drugačiju listu klijenata. Prema Blumbergu, godišnje se proda oko 20 ovakvih šporeta koji, kako je navedeno na sajtu fabrike, "traju do kraja života ili čak i duže".