PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ekološka kuhinja budućnosti

  • Objavljeno:
  • 30.10.2014

Futuristička kuhinja “Ekokook” firme “Faltazi” nudi potpuno nova rešenja za preradu otpada i tečnosti u kuhinji, a istovremeno ne zaostaje ni za jednom modernom kuhinjom u pogledu ispunjavanja svih svojih uobičajenih funkcija.  

 

Ova kuhinja zahvaljujući ekološkim rešenjima čuva okolinu i smanjuje negativan uticaj na prirodu, jer svaki deo đubreta efektivno pretvara u novi upotrebljivi materijal, a svaku kap vode u tečnost koja se ponovo može iskoristiti.

 

To se postiže zahvaljujući tri mikropostrojenja za preradu, od kojih prvo obrađuje čvrst, drugo tečni otpad, dok je treće postrojenje namenjeno organskom otpadu  kao što su ostaci ručka, voća i povrća, a prerađuje ih rotirajući kompost sa glistama ugrađen u ovu kuhinju.

 

 

Tu su i mašine koje koriste male čelične lopte za lomljenje stakla kako bi se smanjila i količina staklenog otpada, dok beskonačni šraf melje konzerve i plastične flaše. Sekač papira će se pobrinuti da papirne ostatke pretvori u brikete za grejanje, tako da će praktično svaka vrsta otpada u ovoj kuhinji pronaći novu upotrebu.

 

U kuhinju je ugrađena i dupla sudopera sa rezervoarom za vodu, kao i dva bokala koja sakupljaju kuhinjsku vodu i pomažu u reciklaži vode koja se potom može koristiti za zalivanje cveća i biljaka u stanu ili kući.

 

Uređaj za vodu koji poseduje “Ekokook” može da uštedi i do 15 litara vode dnevno, što je izuzetna ušteda ako se posmatra dugoročan period, a ugrađeni filteri istovremeno omogućavaju uklanjanje nečistih čestica.

 

 

Foto: ekokook.com