PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

"Drvo vetra" koje vam može zagrejati dom

  • Objavljeno:
  • 2.2.2015

Iz daljine možda izgleda kao najobičnije drvo, ali ako bolje pogledate, primetićete da je zapravo reč o agregatu sa mikro turbinama koji može da proizvede dovoljno energije da zagreje stan ili manju kuću.

 

Francuska kompanija "NewWind" kreirala je "drvo vetra", agregat visok tri metra namenjen urbanim sredinama. Drvo radi u potpunoj tišini i ima 72 mikro turbine koje rotiraju na vetru, generišući oko 3,1 kW električne energije. Iako je to malo u poređenju sa industrijskim turbinama koje proizvode znatno više energije, mikro turbine imaju i svoje prednosti. 

 

"Vetar u urbanom području nije jak, ali je veoma turbulentan. Male turbinine pokreće vetar manje jačine i proizvode oko 3 kW energije, što je dovoljno da se zagreje manja kuća ili aktivira električni automobil", kaže inženjerka u "NewWind"-u Džulija Revuz, . 

 

Ideju da napravi "drvo vetra" Žerom Mišo-Larivijer, osnivač kompanije, dobio je, kada je šetajući parkom, video je kako se lišće pomera na vetru i počeo da razmišlja o mogućnosti pretvaranja kinetičke u električnu energiju. 

 

 

Prototip, visok 12 metara i težak oko pet tona, biće izložen u martu u Parizu. Izrađen je od čelika, a energija koju proizvedi prolazi kroz gradsku elekričnu mrežu i koristi se lokalno. "Nismo još uspeli da optimizujemo strukturu. Nadamo se da ćemo lišće moći da napravimo od ekoloških materijala kako bi naše drvo imalo što prirodnije delove", objašnjava Revuz. "Do sada su reakcije bile veoma pozitivne. Ljudi ne znaju kako drvo funkcioniše, ali kažu da igleda magično", dodaje Revuz.

 

Iako je za sada izrađen samo prototip, u "NewWind"-u se nadaju da će drvo života napraviti bum na tržištu do 2016. godine. Prema prvim procenama, prodavaće se po ceni od 35.000 dolara. U međuvremenu, inžinjeri ove kompanije razvijaju i druge aplikacije, među kojima su i turbine u obliku lišća koje će biti postavljene na krovovima zgrada, terasama i balkonima.

 

Energiju vetra pokušavaju da iskoriste i arhitekte. Soder Torn, najviša zgrada u Stokholmu, u budućnosti bi mogla da postane prva zgrada prekrivena dlakama koje sakupljaju energiju vetra. Pogledajte i originalno rešenje koje je razvila srpska kompanija "Strawberry energy", koja je osmislila javni solarni punjač mobilnih uređaja pod nazivom "Strawberry drvo".

 

 

Foto: NewWind