PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dron kao hitna pomoć

  • Objavljeno:
  • 3.12.2014

Sa ambulantnim dronom moguća je primena direktnog električnog šoka u svrhu uspostavljanja normalnog rada srca svakom pacijentu u prečniku od 12 kvadratnih kilometara, i to u roku od samo jednog minuta.

 

Momontov prvi prototip ambulantnog drona uključuje automatski defibrilator koji se može koristiti  da pokrene srce  u slučaju srčanog udara, a on smatra da stopa preživljavanja može da se kreće čak do 80%.

 

Smatra se da u EU oko 800 hiljada osoba godišnje dobije srčani udar što je uznemirujući broj s obzirom da samo 8% preživi. Glavni razlog za ovako veliki broj žrtava je relativno sporo vreme odziva hitnih službi  koje uglavnom iznosi oko 10 minuta, dok moždana, a zatim i konačna smrt nastupa za 4-6 minuta od srčanog udara.

 

Žuti dron ima šest propelera grupisanih kao tri ruke koje omogućavaju letilici  da se kreće do maksimalnih 96 kilometara na sat. Momontov dizajn koristi ram letilice za smeštanje celokupne medicinske opreme koja se, čim se dron prizemi, odmah raspakuje, a može je upotrebiti svako ko je u stanju da prati uputstva.

 

U dronu je smešten dvosmerni video koji operatori mogu da koriste da provere situaciju i daju savete kako da se reaguje na nesreću. Na isti način bi se mogli uključiti i lekovi i kardiopulmonarna reanimacija.

 

Ukratko, dron – ambulanta pomaže da se spasu životi proširenjem infrastrukture za hitne slučajeve s mrežom brzih letilica koje mogu da donesu hitna sredstva i uspostave komunikaciju.

 

Ovaj projekat je magistarski rad Aleka Momonta.

 

 

Foto: alecmomont.com