PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Bat - levitirajući kompjuterski miš

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

 

Ruski dizajner Vadim Kibardin predstavio je novi proizvod - levitirajući bežični kompjuterski miš. Bat čine plutajući navigator i magnetna baza. Izrađen je od ABS plastike, a dostupan je u beloj i crnoj boji. Iako se nalazi u fazi testiranja, ovaj miš privukao je pažnju većine korisnika, naročito onih koji koriste računar više od 10 sati dnevno. 

 

Kako bi rešio sindrom karpalnog tunela, Kibardin je razvio kompjuterski miš čije prekomerno korišćenje ne izaziva utrnulost, slabost i atrofiju mišića.

 

Sindrom karpalnog tunela se javlja kao posledica pritiska na nervmedianus u karpalnom tunelu. Karpalni tunel čini osam sitnih koščica ručnog zgloba s donje strane, a gornju stranu zatvara čvrsto vezivno tkivo (poprečni karpalni ligament). Kroz taj tunel, iz podlaktice u šaku, ulazi nerv medianus, ali i tetive mišića koje pokreću prste. Tetive su obložene tankom sinovijalnom opnom koja ih podmazuje i olakšava njihovo klizanje i pokretanje. Ta je opna osetljiva na svaki dugotrajniji napor i nadražaje.

 

Sindrom se obično javlja posle 40. godine, znatno češće kod žena nego kod kuškaraca. Karakterističan je za osobe koje ponavljaju iste pokrete kao što je, na primer, rad za računarom. Prilikom rada na tastaturi konstantno se pritiska ručni zglob, što u nekom trenutku dovodi do kompresije u kanalu i pojave tegoba.