PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Audi testira svoj leteći automobil

  • Objavljeno:
  • 26.6.2018

Na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi kompanije Audi, Airbus i Italdesign predstavile Pop.Up Next, hibridno vozilo sa dva sedišta koji predstavlja spoj samovozećeg automobila i drona, dizajnirano s namerom da reši problem gužve u saobraćaju.

 

Ovo električno i ekološko vozilo nudi mogućnost horizontalnog i vertikalnog kretanja, pa bi u budućnosti moglo da postane sredstvo kojim će se putnici brzo i ugodno kretati po gradu i vazdušnim i drumskim putevima.

 

 

Pop.Up Next je ultra lagano modularno vozilo koje je sastavljeno iz kabine koja se zakači ili na modul za kretanje po drumu ili na modul za letenje.

 

 

Konvencionalniji i jednostavniji način kretanja moguć je maksimalnom brzinom od 100 km/h, a sa jednim punjenjem baterije od 15 kWh moguće je preći rastojanje od 130 kilometara.

 

 

U režimu letenja, vozilo može da pređe 50 kilometara sa jednim punjenjem baterije kapaciteta 70 kWh, brzinom od 540 kilometara na čas.

 

 

Nemačka vlada dala je odobrenje da se ovo vozilo testira u vazdušnom prostoru u Ingolštatu, a ukoliko testovi budu uspešni, leteći taksi bi mogao da podstakne razvoj nove grane visokotehnološke industrije.

 

 

"Leteći automobili više nisu naučna fantastika, oni nas mogu odvesti u novu dimenziju kretanja. To je ogromna prilika za kompanije i mlade startapove koji već razvijaju ovu tehnologiju, vrlo konkretno i uspešno", rekao je ministar saobraćaja u vladi Nemačke Andreas Šojer.

 

 

"Audi" nije jedini proizvođač automobila koji ulaže u ovaj vid tehnologije. "Daimler" je već udružio snage sa nemačkim startapom "Inter Crop" koji je izgradio električni helikopter nalik na dron pod nazivom "Velocopter".

 

 

 

U međuvremenu, u novembru je "Volvov" vlasnik kineska kompanija "Geely" kupila američku firmu "Terrafugia", koja razvija leteći automobil.

 

 

Foto: Audi