PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

6 najčešćih grešaka pri kupovini novog grejanja

  • Objavljeno:
  • 28.2.2017

Ako razmišljate o kupovini novog sistema za grejanje koji će biti ekonomičniji i efikasniji od onog koje trenudno koristite, ove greške obavezno izbegavajte jer skupo koštaju i teško se ispravljaju.

 

Bilo da je na redu obnova sistema za grejanje ili je san o kupovini sopstvene kuće ili stana blizu ispunjenja - pre ili kasnije dođe vreme i za kupovinu grejanja. Novi sistem grejanja uvek je povezan s relativno visokim troškovima investicije, pa su i zahtevi prema novom sistemu grejanja visoki – i od njega se očekuje da bude izdržljiv, efikasan i dugoročno gledano isplativ.

 

Uprkos tome, danas se više nego ikad prave velike greške prilikom kupovina novog grejanja. Te greške skupo koštaju (u novcu, živcima, komforu) i teško se ispravljaju. Zato u saradnji sa ekspertima za grejanje iz NovogGrejanja otkrivamo šest najvećih grešaka, koje obavezno morate izbeći kada se odlučite na ovaj korak.

 

 

1. Najbitnija vam je što jeftinija investicija u startu

 

Ovo je najveća i najčešća greška koja se javlja u praksi, a razlog je vrlo jednostavan - jedan sistem grejanja potroši tokom svog životnog veka čak 20 puta više goriva nego što je sam koštao. U prevodu, najveće uštede ne obezbeđuje početna investicija, već ušteda u energentima tokom dugogodišnjeg korišćenja odabranog sistema. Ova greška postaje još tragičnija ako se zna da je poskupljenje energenata uvek realna opcija i da će u budućnosti biti sve češća pojava. Zato je prvo pravilo da štedite mudro i dugoročno, a ne brzopleto i jednokratno.

 

Koje sve sisteme grejanja treba da razmotrite u startu:

 

1. Grejanje na toplotne pumpe;

2. Grejanje na gas;

3. Grejanje na drva;

 

 

2. Odluku donosite brzo i ishitreno, bez prave analize

 

Novo grejanje – to je pravi poduhvat. I odmah treba da shvatite da niste na trkama. Nažalost, put kojim se češće ide je da se odluka donese za dan ili dva, najčešće po inerciji i bez dobrih i potpunih informacija. Međutim, ako želite da napravite pravi odabir, postoje ukupno tri moguća puta za vas:

 

1. Prvi je da sami krenete u istraživanje, da samostalno ronite kroz okean informacija, tehničkih podataka i cena, i tako donesete odluku. Ovaj put je najtemeljniji, ne zavisite ni od koga, ali je ubedljivo najduži i może trajati nedeljama, pa čak i mesecima. 

 

2. Drugi put je da se potpuno prepustite nekom "majstoru za grejanje", koji će vam ponuditi da se sa njim pogodite na osnovu za vas nerazumljivog, a zapravo šablonskog rešenja. Ovaj put vas najmanje košta živaca, bar na početku. Kasnije, rizik je veliki da će vas koštati i živaca, ali i novca.

 

3. Treći put vodi preko NovogGrejanja, tj. nove platforme koja je od prošle godine dostupna i na našem tržištu. Profesionalni, kompetentni instalateri i srtučnjaci za grejanje sa velikim iskustvom su razvili izuzetno koristan on-line konfigurator grejanja koji vam omogućava da unošenjem svih relevantnih parametara za vaš stan ili kuću dođete do najboljeg sistema za grejanje. Ovaj put ne traje ni kratko, ni dugo, već baš onoliko koliko treba, jer je ceo proces efikasan i poštuje vaše vreme. Tako jedan poduhvat kupovine koji bi zahtevao mnogo pripreme postaje iskustvo koje biste preporučili svakom prijatelju. Uostalom, uverite se i sami uvidom u objašnjenje kako konfigurator funkcioniše.

 

 

3. Nabavka prevelikog kotla ili toplotne pumpe

 

Obratite pažnju na veličinu kotla ili toplotne pumpe. U ranijim vremenima često su instalirani ogromni, potpuno predimenzionisane kotlovi. Ta praksa se nastavlja i danas. Veći kotao se danas ne odlikuje samo većim gubicima energije već i višim cenama. Stoga online konfigurator NovogGrejanja radi proračun i bira veličinu kotla ili toplotne pumpe skrojenu baš za vaš objekat, što je takođe jedan od izuzetno bitnih elemenata pri kupovini novog grejanja.

 

Šta vam još nudi NovoGrejanje možete pogledati klikom na: Zašto koristiti NovoGrejanje?

 

 

4. Preporučeni stari "majstor za grejanje"

 

U XXI veku stari dobri "majstor za grejanje" kojeg vam je preporučio prijatelj, poznanik ili poznanikov poznanik, najčešće nije najbolji izbor. On najčešće zna samo jedan način – svoj način, kako je oduvek radio grejanja kod svakoga. On nikad nije uhvatio priključak sa svim što moderna tehika grejanja danas nudi, nije išao na obuke, usavršavanja i treninge jer nikada nije imao ni vremena, ni novca da modernizuje svoje znanje i tehniku.

 

Zato su i danas ponude tradicionalnih "majstora za grejanje" uglavnom neshvatljiva kupcu i često sa skrivenim troškovima za koje naknadno saznajete. Istina je da danas svaka dobra ponuda mora da vam bude jasna, vrlo precizna i bez skrivenih troškova. Ako nije tako, onda pouzdano znate da nešto nije u redu.  

 

Zato je prošle godine i na domaćem tržištu najavljena prava revolucija kada se konačno pojavila platforma koja vam omogućava da za samo 24h od popunjavanja online upitnika o ključnim podacima o vašem domu od stručnjaka dobijete idealno rešenje za grejanje prilagođeno upravo vašem domu. I to bez skrivenih troškova i uz garantovani rok ugradnje od svega 48 sati ako se odlučite za kupovinu. 

 

 

5. Zanemarujete prednosti novih tehnologija

 

U području tehnologije grejanja došlo je do velikog napretka u poslednjih nekoliko godina. Ako se razmatra kupovina novog grejanja, kupac bi trebalo da iskoristi ovaj tehnički napredak u svoju korist. Danas postoji širok spektar različitih sistema i modela grejanja na osnovu kojih je potrebno izvršiti pravi izbor. Ovi sistemi koriste različite energente, gde svaki ima neke svoje prednosti i mane.

 

Nemojte se u XXI veku oslanjati na dostignuća iz XX veka, jer vas to na duge staze može skupo koštati. Budite otvorenog uma i iskoristite sve mogućnosti i online alate koje vam nudi NovomGrejanju.com kako biste došli do optimalnog rešenja. Pošto NovoGrejanje.com nudi sve postojeće energente – toplotne pumpe, gas, drvo, pelet ili lož ulje – ne postoji šansa da će biti pristrasnosti ili "navijanja" za jedno rešenje.

 

Dobićete profesionalno i objektivno rešenje koje najviše odgovara karakteristikama vaše doma jer se u ponudi nalazi široka paleta različitih modela grejanja od najprestižnijeg proizvođača na kojeg se možemo osloniti. Kako sve to izgleda u praksi možete videti na primeru porodice Stefanović

 

 

6. Loše finansiranje novog grejanja

 

U Srbiji ljudi ne vole kredite. Ali pogledajte to sa druge strane:

 

Da li je kupovina novog grejanja ozbiljna kupovina? - Jeste.

Da li Vam je ta kupovina potrebna? - Nekada veoma.

Da li će ta kupovina, ukoliko se pametno sprovede u delo, odmah početi da vam donosi uštede, veći komfor bolji kvalitet života? - Hoće.

 

Kamate su danas mnogo niže nego pre, recimo, 3 godine. Ako je kamata ispod 5%, onda je to nivo koji se opasno približio finansijskim uslovima u zapadnoj Evropi.

 

Ako korisnik iz uštede korišćenjem novog grejanja isplaćuje ratu kredita, i još mu ostane nešto novca – onda ovakav način finansiranja definitivno treba razmotriti.

 

 

Foto: Novogrejanje.com