PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 tehnoloških otkrića koja će uzdrmati svet

  • Objavljeno:
  • 16.10.2016

Tehnološka dostignuća već godinama diktiraju promene koje se dešavaju u svim sferama naših života, a pet otkrića koja su doživela veliku prekretnicu u toku poslednjih godinu dana mogla bi da reše neke od najvećih problema sa kojima se čovečanstvo već decenijama suočava. I to veoma brzo. U roku koji se meri mesecima i godinama, a ne decenijama. Stoga ne čudi što su već prve informacije koje su procurele u javnost udrmale celi svet. 

 

1. Imunološki inženjering

 

Nakon mnogo tura hemoterapije i transplantacije koštane srži, dvanaestomesečna Lejla Ričards i dalje se borila sa leukemijom. Njeni roditelji molili su za spas, a moguće rešenje nalazilo se u londonskoj bolnici "Grejt Ormond Strit". Bila je to mala bočica sa belim krvim zrncima, genetski modifikovanim tako da love i unište leukemiju. U toj bočici nalazile su se do tada najviše izmenjene ćelije predložene za terapiju, sa četiri genetske promene, od kojih su dve sprovedene novom tehnikom genetskog modifikovanja koja je bila u vlasništvu francuske biotehnološke kompanije "Cellectis" sa sedištem na Menhetnu.

 

Međutim, tretman je do tada ispitivan samo na miševima i rizik je bio ogroman. Ne samo što bi u slučaju neuspeha jedan život bio izgubljen, već bi novi tretman na kojem se godinama radilo bio osuđen u javnosti iako još nije ni bio kompletno pripremljen za primenu na ljudima.

 

Direktor kompanije bio je suočen sa jednom od najtežih odluka u životu. Mogućnost da se spasi jedan mladi život s jedne, i rizik da višegodišnji rad padne u vodu zbog loše reputacije s druge stane. Posle nekoliko dana, odlučio je da da zeleno svetlo i lečenje Lejle Ričards novom terapijom moglo je da počne. Samo četiri meseca kasnije, u novembru prošle godine, bolnica zvanično saopštava da je Lejla Ričards izlečena, naslovne stranice britanske štampe okupirali su izveštaji o nestvarnom uspehu lekara, a akcije kompanije "Cellectis" vrtoglavo rastu. Dve nedelje kasnije, farmaceutske kompanije "Pfizer" i "Servier" najavljuju da će uplatiti 40 miliona dolara za kupovinu prava na lečenje novim tretmanom i već tada postaje jasno da je na pomolu veliko otkriće. 

 

Francuska kompanija je sa razvijanjem ovog tretmana počela 2011. godine metodom genetskog modifikovanja pod nazivom "TALEN" koja podrazumeva izmene, tj. popravke na DNK lancu živih ćelija imunološkog sistema, koje zahvaljujući tim izmenama mogu da spasavaju živote obolelih od kancera i drugih teških bolesti kao što je HIV. Tretman funkcioniše tako što se "T ćelije" (programirane da unište rak) izdvajaju iz krvotoka obolele osobe, da bi se u njih potom, putem virusa, ubacila nova DNK uputstva. Tako izmenjene "T ćelije" zatim napadaju postojeće ćelije u organizmu koje mutiraju u leukemiju i izazivaju ovu bolest. Tako je izlečena Lejla Ričards, a tretman je nakon nje primenjen na više od 300 pacijenata sa spektakularnim rezultatima, koji su najčešće podrazumevali potpuno povlačenje bolesti.

 

Stoga ne čudi što se ovaj tretman već smatra jednom od najvećih nada medicine jer bi konačno mogao da reši problem lečenja najtežih bolesti za koje već decenijama nije pronađen uspešan lek. Očekuje se da će ovaj način lečenja postati dostupan već za godinu do dve dana, što bi moglo da označi veliku prekretnicu u istoriji medicine. 

 

Preostala četiri otkrića koje će promeniti svet i kompletan tekst možete pročitati samo u aktuelnom izdanju časopisa KUĆA STIL br. 264-265