PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 otkrića koja će zauvek promeniti saobraćaj

  • Objavljeno:
  • 20.4.2016

Putovati brže, udobnije, što ekonomičnije i bezbednije.  To je oduvek bio imperativ cele automobilske industrije, ali i svakog putnika uopšte. I svako novo otkriće zasluživalo je onoliko pažnje koliko je uspevalo da odgovori na ove ciljeve, a ovih pet fascinantnih ideja zauvek će promeniti saobraćaj kakav smo do sada poznavali.  

 


   Stižu nevidljivi vozovi

 

   Japanska železnička kompanija "Seibu relvej" proslaviće stogodišnjicu postojanja 2018. godine      uvođenjem prvih kompozicija koje će biti gotovo nevidljive. 

 


 

1. Samoupravljajući kamioni

 

"Mercedes-Benc" i tehnološka kompanija za automatizovana vozila "Peloton" užurbano rade na tome da uskoro na drumove izbace kamione sa prikolicom kojima u više od 95% deonica neće biti potrebni vozači. Takvi kamioni biće jeftiniji jer se kompjuteri ne umaraju i nisu im potrebne pauze, a kamioni bi mogli da se kreću u kolonama jedan iza drugog čime bi se minimalizovao otpor vetra i tako značajno smanjila i potrošnja goriva.

 

"Auto-pilot u kamionu nikad nije umoran, uvek je stoprocentno skoncentrisan, ne može da se iznervira niti da bude rastrojen tokom vožnje", objašnjavaju u Mercedesu prednosti njihovog robotizovanog kamiona koji bi trebalo da se nađe na putevima najkasnije do 2025. godine. Zbog svega toga ovi kamioni bi doprineli i smanjenju saobraćajnih nesreća koje izazivaju vozači kamiona, a u kojima širom sveta godišnje strada na hiljade ljudi.

 

Ipak, Mercedesov kamion nije projektovan tako da sve vreme može da se kreće bez pomoći vozača jer bi oni morali da preuzmu volan u trenucima kada je potrebno proći kroz raskrsnicu ili tokom uključenja ili isključenja sa autoputa. Međutim, na otvorenom putu i autoputevima oni su već besprekorni zahvaljujući brojnih senzorima, radarima i kamera, koji se dodatno usavršavaju.

 

Opširnu priču o preostala četiri otkrića možete pročitati samo u štampanom izdanju časopisa Kuća stil br. 258/259

 

2. Dolazak automobila budućnosti

 

3. Supersonični vozovi brzine i do 1200 km/h

 

4. Autoputevi za bežično napajanje

 

5. Putnička kabina koja se u slučaju nesreće odvaja od aviona