PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Žele od kafe sa topingom od karija

  • Objavljeno:
  • 15.5.2014

Za ovaj recept potrebna vam je filter kafa što bogatijeg ukusa. Možda će vam se kari činiti kao čudan dodatak topingu, ali uveravamo vas da je kombinacija izvrsna.

 

Vreme potrebno za pripremu je oko 20 minuta, a nakon toga sledi i hlađenje – idealno u trajanju od 8 sati.

 

Potrebni sastojci

 

Za žele:

 

  • 6 supenih kašika sitne filter kafe
  • 2 ¼ šoljice (šoljica= ¼ l) vrele vode i 1 supena kašika hladne
  • ½ šoljice šećera
  • 1 ½ kašičice želatina
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

 

Za toping:

 

  • 1 šoljica ohlađenog krem šlaga
  • ¼ šoljice braon šećera
  • ¼ kašičice karija

 

Priprema želea:

 

1. Skuvati filter kafu u dve šoljice vrele vode koristeći sito postavljeno papirnim filterom. Nemojte koristiti električni aparat za kafu, kako ne bi previše vode isparilo.

 

2. U međuvremenu, uzmite šećer i preostalu ¼ šoljice vode i kuvajte u manjoj šerpici dok se šećer ne otopi.

 

3. Želatin pomešajte sa supenom kašikom hladne vode i ostavite jedan minut. Pomešajte u metalnoj činiji vruću kafu, sirup od šećera i vanilu, a zatim dodajte i želatin i mešajte. Pokrijte i ostavite da se hladi bar 8 sati.

 

Priprema topinga:

 

1. Usitnjen braon šećer pomešajte sa šlagom i karijem i umutite mikserom.

 

2. Podelite žele u nekoliko manjih ćasica i dodajte krem odgore.

 

Nakon poslednjeg koraka ovu poslasticu treba ostaviti da se ohladi oko 8 sati, a nakon toga konačno i uživati u izvrsnom ukusu.