PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Sonja Škof otkriva recept za tradicionalnu belokranjsku pogaču (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 28.9.2019

Sonja Škof iz Domačija Šrajf specijalno za KućuStil otkriva kako se priprema tradicionalna i autentična belokranjska pogača koja odavno važi za jedno od najprepoznatljivijih gastronomskih obeležja celog regiona Bele krajine u Sloveniji. 

 

Tokom posete BIG BERRY Kolpa River rizortu u Sloveniji redakcija KućeStil imala je priliku da prisustvuje pripremi tradicionalne belokranjske pogače na autentičan način, a to zadovoljstvo priredila nam je Sonja Škof iz Domačija Šrajf jedna od najvećih poznavalaca "tajni" savršene pripreme ovog slovenačkog specijaliteta.

 

U celoj Sloveniji postoji 26 sertifikovanih proizvođača među kojima se nalazi i Domačija Šrajf, a ova izvrsna preduzetnica je i predsednica komisije za ocenjivanje belokranjskih pogača.

 

Jedna od specifičnosti belokranjske pogače je da se ne seče, već lomi, i stoga je prepoznatljiva po dekorativnim rezovima na njenoj površini koji omogućavaju da se lakše podeli na komade.

 

A kako bi pogača bila što ukusnija i lepša, po njoj se posipa krupna morska so i aromatični kim, koji tu nije samo zbog izgleda. Zbog svojih blagotvornih svojstava, kim u ovom slučaju ima još jednu važnu ulogu, a to je da olakša varenje svima koji nisu mogli da odole opojnim mirisima vruće pogače, pa čak i ako su pojeli koji komad viška.

 

Potrebni sastojci:

 

500 g belog brašna tip 500

3 dl mlake vode

15 g soli

20 g kvasca

2 g kima

1 celo jaje

6 g šećera

7 g krupne morske soli

 

Način pripreme:

 

1. Izdrobite 20 g kvasca, dodajte tri kašike mekog brašna, ½ dl mlake vode i pola kašičice šećera, a zatim sve sastojke pomešajte. Mešavina od kvasca treba da odstoji dok ne udvostruči zapreminu.

 

2. Od belog brašna, mlake vode i kvasca pripremljenog u prethodnom koraku, umesite testo. Testo mesite 8 do 10 minuta dok ne dobije ujednačenu, glatku teksturu. Testo pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste.

 

3. Razvucite testo na plehu za pečenje u kružni oblik prečnika 30 centimetara vodeći računa da krajevi pogače ne dotiču ivice pleha. Debljina testa treba postepeno da se smanjuje od sredine ka krajevima pogače i da ne prelazi  visinu između jednog i dva centimetra.

 

4. Po rastanjenom testu dugačkim nožem ili špatulom usecite crte s međusobnim rastojanjem od četiri centimetra, tako da formiraju kvadrate. Testo premažite razmućenim jajetom, zatim pospite kimom i morskom solju.

 

5. Pecite 20 do 25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Pogača je gotova kada dobije zlatno-bakarnu boju i naraste u središnjem delu tri do četiri centimetra, a na krajevima jedan do dva centimetra.

 

Kako sve to izgleda u praksi možete videti i u video prilogu koji sledi.