PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Slasno jelo od povrća i kinoe

  • Objavljeno:
  • 11.9.2019

Za pripremu ovog ukusnog povrćnog jela od tikvica, avokada i kinoe potrebno je svega pola sata, a samo u jednoj činiji dobićete bogatstvo minerala i vitamina.

 

Jelo je savršeno za sve koji vode računa  svom zdravlju. Kinoa je sadrži visoku količinu kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, vlakana, vitamina B i E. Ima izuzetno nizak glikemijski indeks, pa je odličan izbor za osobe koje imaju problema sa šećerom u krvi i viškom kilograma, a bogatstvo u amino kiselini lizinu podstiče rast i oporavak tkiva.

 

Uz to, "mirišljava" muskatna tikva poseduje male kalorijske, a značajne nutritivne vrednosti. Samo jedna šolja muskatne tikve sadrži čak 145 odsto preporučene dnevne doze vitamina A i jedan je od najbogatijih prirodnih izvora alfa i beta karotena koji su od velike važnosti za dobar vid. Sadrži i zdrave omega 3 masti koje se inače u povrću retko pronalaze.

 

Stoga preporučujemo da obogatite jelovnik ukusnim obrokom od zdravih namirnica, koji će zadovoljiti i vaša čula i telo.

 

Potrebni sastojci za 4 osobe:

 

250 g kinoe

250 g sveže muskatne tikve isečene na rezance

1 tikvica srednje veličine, iseckana

3-4 šargarepe iseckane na rezance ili kolutove

1 manji crveni luk, iseckan na tanke kolutove

200 g čeri paradajza, presečenog na pola

1 avokado, iseckan na kriške

2 čena belog luka, izgnječenog

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika maslaca

So i biber

 

Način pripreme:

 

1. Kinou stavite u pola litre hladne vode. Vodu dovedite do ključanja, a potom ostavite da se kinoa krčka 10-20 minuta.

 

2. Zagrejte maslinovo ulje i maslac u gril tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckanu muskatnu bundevu, šargarepu, paradajz, tikvicu, crni i beli luk, i začinite. Grilujte desetak minuta uz povremeno mešanje.

 

3. Za jednu porciju odvojte četvrtinu grilovanog povrća i jednu šoljicu skuvane kinoe. Sipajte u činiju i preko stavite četvrtinu iseckanog avokada.

 

Prijatno!

 

 

Foto: Place of My Taste / jenwoodhouse.com