PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Saveti i ideje za svečanu dekoraciju stola

  • Objavljeno:
  • 12.11.2015

Bilo da je povod neki svečani događaj, praznik, slava ili želite da svaki dan imate lepo postavljen sto, predlažemo vam ideje i savete koji će učiniti vaš sto elegantnim i modernim. Tajna impresivno aranžiranog stola je u slojevima – slojevita kombinacija tekstura, boja, dezena i aksesoara kreira prelep i raskošno postavljen sto.

 

Neka vas naše ideje za aranžiranje stola inspirišu kako bi sledeće okupljanje sa porodicom ili prijateljima ostalo zapamćeno. Budite hrabri, ostavite lični pečat i nećete pogrešiti.

 

 

1. Servis za ručavanje i čaše

 

Ne morate da potrošite bogatstvo na tanjire i čaše kako biste kreirali elegantan izgled stola. Tanjiri čak ne moraju da budu iz istog  kompleta. Skladno upareni rasparni tanjiri mogu izgledati vrlo efektno na stolu.

 

 

Grupišite čaše za vodu, crno i belo vino. Ako postavite više čaša za različite vrste pića, postići ćete raskošniji izgled.

 

 

Postavite escajg na kreativan način. Zavežite ga ukrasnom trakom ili kanapom, ili ga postavite na salvete preko tanjira.

 

 

2. Stolnjaci, podmetači i salvete

 

Stolnjaci igraju važnu ulogu u dekorisanju stola. Srećom, postoji ogroman izbor modernih i priuštivih prekrivača za sto. Imajte u rezervi više prekrivača različitih dimenzija, boja i dezena koje možete da koristite same ili da kombinujete.

 

Prostirke za sto su moderna opcija umesto stolnjaka, koja je posebno pogodna ako ne želite da sakrijete lep sto. Možete ih postaviti direktno na sto, uzduž ili poprečno, tako da služi kao prostirka za dve osobe koje sede jedna nasuprot druge, ili se mogu staviti preko stolnjaka.

 

 

Ostavite utisak: Fini maniri za stolom

 

Možete koristiti i kružne podmetače za tanjire od raznih materijala koji su dovoljno široki da formiraju ram oko tanjira.

 

Nemojte štedeti na salvetama. Platnene salvete su najbolji izbor koji daje finiji izgled stolu. Ako vam se, pak, ne dopada ideja da perete salvete, kupite kvalitetnije papirne salvete koje dolaze u intenzivnim bojama i interesantnim šarama.

 

 

3. Dekoracija

 

Ukrasni detalji na sredini stola će povezati temu ili boje i istaći lepotu stola. Budite kreativni, ali pazite da dekoracija ne bude visoka kako ne bi zaklanjala pogled. Centar stola najčešće ukrašavaju cvetni aranžmani, svećnjaci, ukrasni kamenčići i kristali.

 

Sezonska  i praznična dekoracija  stola može podrazumevati i minijaturne novogodišnje jelke, uskršnje korpice, jesenje lišće i grančice ili dekorativne figurice, praznične cvetne aranžmane.

 

 

Dekoracija ne mora obavezno stajati na centru stola, pa tako uz svako postavljeno mesto možete staviti malu sveću ili buket sveća, dok salvete možete dekorisati ukrasnim prstenovima.

 

 

Sveće zaslužuju posebnu pažnju, jer pružaju prijatnu, romantičnu i svečanu atmosferu. Za još jači efekat, postavite ih pored sjajnih posuda ili drugih predmeta koji reflektuju svetlost. Koristite sveće bez mirisa kako se ne bi mešali sa aromom hrane.

 

 

 

Foto:  freshome.com  / pinterest.com /  jennasuedesign.com / homesthetics.net  / thenewlywedpilgrimage.com