PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pizza majstori savetuju: 10 trikova za najbolju picu

  • Objavljeno:
  • 22.9.2021

Želite da napravite savršenu domaću picu kao profesionalac? Otkrivamo vam tajne i trikove vrhunskih pizza majstora uz koje će ovo najomiljenije jelo širom sveta oduševiti vašu porodicu i prijatelje.

 

1.Odabir kvasca je važan

 

Iskoristite najsvežiji mogući kvasac koji možete pronaći i umesto suvog, umutite ga u šoljicu tople vode. Na ovaj način vasa pica će biti posebno ukusna.

 

2. Sastojci za picu

 

Vodite računa da ne stavljate mnogo fila na picu jer će korici biti potrebno više vremena da se ispeče. Ako stavite veliku količinu svakog sastojka, može se desiti da vam korisca bude gnjecava. Takođe, ukoliko želite dodati sveže bilje poput rukole, to učinite tek nakon što picu izvadite iz rerne.

 

 

3. Koristite različite vrste brašna

 

Ako želite da pripremite picu od brašna od celog zrna, dodajte i malo običnog belog brašna. Kora za picu koja se priprema od brašna od celog zrna može biti tvrda, pa će joj obično brašno dati bolju teksturu.

 

4. Domaći paradajz sos umesto paste

 

Postoji vreme i mesto za paradajz pastu, ali definitivno ne spada u sos za picu. Dobar paradajz sos treba da ima samo nekoliko jednostavnih sastojaka - paradajz, luk, beli luk i so. Verujte nam - imaće svežiji i sveobuhvatniji ukus. Bolji ukus se dobija ukoliko je paradajz sos domaći. 

 

 


Povezane vesti:

Kuvari otkrivaju 10 tajni uz koje ćete pripremati hranu poput profesionalaca

15 najčešćih grešaka u pripremi hrane koje ugrožavaju vaše zdravlje


 

5. Filtrirana voda je važna za koru

 

Najbolji pica majstori se slažu da filtrirana voda dovodi do bolje kore od nefiltrirane. Stoga koristite filtriranu vodu kako bi vaše testo bilo mekše.

 

6. Ne preterujte sa sosom

 

Ništa nije gore od mekušaste kore koja može nastati preteranom količinom sosa. Kad treba da nanesete sos on samo blago treba pokrije površinu testa. Oni treba da otkriju ostale ukuse, a ne da ih nadjačaju.

 

 

7. Potrebna vam je so u testu za picu, inače će biti bez ukusa

 

Ovaj jednostavan savet predstavlja zagonetku. Ako dodate so u testo za picu, šta će se dogoditi sa finalnim rezultatom kada se dodaju i slani sastojci poput feferona i parmezana? Svi vrhunski pica majstori slažu se da su najbolje pice imaju izuzetan ukus kore, pa so u testu nikada ne treba žrtvovati zbog ostalih slanih sastojaka. Idealno je posoliti testo jednom kašičicom soli u proseku, u zavisnosti od količine i ostalih sastojaka.

 

8. Razvucite testo rukama, nemojte ga valjati oklagijom

 

Kada se vaše testo zagreje na sobnoj temperature i poraste, biće veoma elastično i lako će se razvlači. Pica majstori savetuju da zadržite tu teksturu, stoga za razvlačenje testa nemojte koristiti oklagiju, jer će ona samo zgusnuti testo i rezultiraće sa izuzetno tvrdom korom. Testo je najbolje razvući i oblikovati prstima i tapkanjem.

 

 

9. Uverite se da je rerna vruća

 

Ako koristite standardnu rernu, potrebno je da je zagrejete na 250 stepeni i sačekajte dok se u potpunosti temperatura ne zagreje. Ono što pici može dati dodatni ukus je i površina na kojoj se ona nalazi. Kamen za picu ili stalak za rernu obložen kamenom će odlično uraditi posao, pa čak i obična izvrnuta posuda sve dok joj date dovoljno vremena da se prethodno zagrije.

 

10. Premažite koru maslinovim uljem

 

Kako bi ivice kore bile hrskavije premažite ih maslinovim uljem. To možete učiniti neposredno pre nego što ubacite u rernu. Rezultat će biti sjajna boja, hrskavost i fantastičan ukus.