PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otkrijte da li ceo život pijete čaj na pogrešan način

  • Objavljeno:
  • 24.2.2018

Čajevi se više ne piju samo tokom zime, ili kada smo prehlađeni. Oni su postali brend za sebe, stvoreni su mnogi novi različiti ukusi, i sve manje pristajemo da pijemo blage čajeve iz filter kesica. Ipak, moguće je da ne znate kako se čaj zapravo pije, a sada je vreme da saznate kako.

 

Mnogi od nas vole da piju čajeve, bilo kada izađemo u kafić na piće, bilo zbog zdravstvenih problema. Neki od trenutno najpopularnijih su lekoviti čajevi, kao i detox čaj, ali i čajevi bogati voćnim ukusima.

 

 

Postoji samo šest vrsta čajeva

 

Iako kada uđete u kafić, konobari vam ponude nebrojano mnogo verzija čajeva, svi čajevi dolaze od iste biljke. To su listići Camellia sinensis biljke. Stručnjaci upozoravaju da nije čaj sve što nosi naziv čaj, i toplo je u vašoj šolji.

 

Sve ostalo što osećate u svom čaju, kao mint ili voće su infuzija.

 

Tipovi čajeva su:

 

  • Beli čaj
  • Zeleni čaj
  • Žuti čaj
  • Vulonog čaj - Oolong čaj
  • Crni čaj
  • Pu-erh čaj

 

 

Ne treba uvek da koristite kipuću vodu

 

Kada prelivate čaj, ne treba da ga prelivate vrelom vodom, jer ćete tako sagoreti listiće. Međutim, kada pravite infuziju sa dodacima, onda je potrebno da je prelijete vrelom vodom, kako biste izvukli maksimum ukusa.

 

Beli čaj prelivate vodom koja ima oko 65 stepeni, zeleni čaj vodom koja ima oko 80 stepeni, a crni čaj vodom koja ima oko 90 stepeni.

 

Skinite poklopac sa čaja, kako bi čaj disao

 

Iako svaki čajnik ima poklopac, ne treba da ga držite kada tek skuvate čaj. Takođe, u kućama čaja ili kafićima, često dobijete šolju za čaj koja je poklopljena. Obavezno skinite poklopac, jer je vašem čaju potreban vazduh.

 

 

Prvo sipajte mleko, pa tek onda čaj

 

Ukoliko čaj pravite u čajniku, prvo sipajte mleko, pa tek onda dodajte čaj. Kada čaj sipate posle, on zagreje mleko na istu temperaturu koju ima i čaj. Svi proteini iz mleka će se lepo razbiti, a vi ćete dobiti fenomenalan ukus. Ukoliko mleko dodajete naknadno, vi time hladite čaj, i gubite na ukusu.

 

Mleko nikada nemojte koristiti sa belim, zelenim, žutim i oolong čajem.

 

Ne pritiskajte kesicu od čaja o šolju

 

Ukoliko budete pritiskali kesicu u nadi da ćete dobiti više čaja, sve što ćete dobiti je gorak ukus. Dovoljne je samo da je podignete, i tako gorčina neće završiti u vašem čaju. Ukoliko kesicu ostavite predugo u šolji, uništićete sve prirodne sastojke i sve lekovito što taj čaj ima.

 

 

Zeleni čaj nije bez kofeina

 

Grubo gledano svi čajevi imaju istu količinu kofeina, jer su nastali od iste biljke. Neki čajevi mogu imati više antioksidanata nego neki drugi, zavisi od vremena, kvaliteta čaja i sličnih odrednica.

I zeleni čaj ima kofein, a ukoliko želite da se potpuno skinete sa kofeina, ili da zaspite, najbolje je da probate infuziju ukusa vanile, kamilice i meda. Kamilica je prirodni opuštač mišića.

 

Koristite svež​u vodu

 

Ispraznite vaše električno kuvalo, i napunite ga čistom vodom. Koristite onoliko vode koliko će vam biti potrebno. Kada koristite svežu vodu, imaćete svežiji ukus, jer sveža voda sadrži mnogo kiseonika, koji poboljšava ukus vašeg čaja.