PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Osvežavajući koktel Mohito

  • Objavljeno:
  • 7.7.2019

Mohito (Mojito) je poznati kubanski koktel. Postao je planetarno popularan zahvaljujući Ernestu Hemingveju, kome je to bio jedan od omiljenih koktela, a u poslednje vreme koktel je ponovo veoma tražen u restoranima i kafićima.

 

Pravi od svega nekoliko sastojaka: rum, šećer, nana, limeta i soda voda. Citrus, aroma nane, šećer, soda, prave odličan balans jačini i oštrom mirisu belog ruma.

 

Upravo ta kombinacija osvežava, a u isto vreme podiže raspoloženje. Možete napraviti i bezalkoholni mohito. Za bilo koju varijantu da se odlučite, ovo je idealno letnje piće.

 

Potrebni sastoci za jednu čašu:

 

Sok pola limete

8-9 listića nane (manji, okrugli)

2 kašičice šećera, može muscavado (tamni)

50 ml belog ruma

1 dcl soda vode, ili mineralne vode

Led, kocke ili usitnjeni

Limeta za ukrašavanje

Nana za ukrašavanje

 

 

 

Način pripreme:

 

1. U visoku čašu stavite sok od pola limete, listove nane, šećer.

 

2. Drvenim tučkom blago uvrnuti nekoliko puta listove nane, kako bi ispustili aromu, ne prejako.

 

3. Nakon toga dodati 50 ml belog ruma, kockice leda, ili mrvljeni led do dve trećine čaše, nekoliko puta promešamo sastojke. Dodajte soda vodu (mineralna voda) do vrha čaše, promešajte još jednom.

 

4. Dekorišite čašu  kriškom limete, grančicom nane i poslužite sa jednom ili dve deblje slamčice.

Kada koristimo tamni šećer mohito će biti mutnije boje, ali i ukusniji.

 

 

Kod pripreme bezalkoholnog mohita, sve je isto samo izostavite rum, možete dodati tonik umesto soda vode, mineralnu vodu, a takođe malo eksperimenta nije na odmet, umesto šećera stavite sok od nane ili zove.

 

Napomena:  za mohito koktel postoji više načina pripreme, isprobajte razne, pa ćete pronaći vaš omiljeni ukus, ovde je predstavljen jedan od recepata. Što se mrvljenog leda tiče, u čistu kuhinjsku krpu stavite kockice leda, i drvenim tučkom udarite nekoliko puta, led će biti savršno izmrvljen. Takođe, možemo da koristimo domaću nanu koju nalazimo na pijacama.

 

Izvor: danas.rs