PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Organizujte prvomajski piknik poput profesionalca

  • Objavljeno:
  • 29.4.2014

Prvomajski praznik je savršen povod za piknik u prirodi i druženje sa prijateljima i rodbinom, a organizacija ovakve vrste okupljanja daleko je jednostavnija od organizacije kućnih žurki, večera i izlazaka. Sve što vam je potrebno jeste dobra organizacija i piknik korpa puna jednostavne i  lagane hrane i pića.

 

Piknik u prirodi će vas vratiti u detinjstvo uz opuštenu atmosferu u okruženju onih sa kojima se najčešće družite, a KUĆA STIL vam donosi nekoliko predloga koji će vam obezbediti zabavan i uspešan Prvi maj.

 

Organizacija

 

Pažljivo odaberite mesto. Lokacija koju odaberete treba da bude mesto koje je generalno blizu svima. Ako ste u prilici da posetite neko mesto koje se ne nelazi na listi standardnih odredišta za Prvi maj (koja su obično preplavljena ljudima), tim bolje jer ćete imati više mira i slobode za vaš piknik. Za koje god mesto da se opredelite, razmislite o objektima kao sto su toaleti, roštilji i skloništa koja će vam biti vrlo korisna u slučaju nevremena.

 

Napravite spisak ljudi koje biste pozvali na piknik, a možete pozvati familiju, komšije i prijatelje. Budite u svakom slučaju izbirljivi, jer na pikniku želite optimistične ljude za koje znate da će podići atmosferu i doprineti uspešnom danu.

 

Imajte u vidu da nećete imati priliku da svima kažete šta da ponesu, tako da je dobra ideja da naznačite da svako ponese nešto lagano za jelo i nekoliko različitih pića. Piknik svakako podrazumeva improvizaciju i spontano donošenje hrane koja je trenutno na raspolaganju, ali je bar minimalno planiranje uvek dobrodošlo.

 

 

 

Hrana i piće

 

Budite praktični. Nemojte nositi sa sobom mlečne proizvode ili torte, jer su i sitni kolačići idealni za piknik. Sva hrana koju planirate da ponesete mora biti lagana za transport i pogodna za pakovanje, ali i posluženje.

 

Na listi uobičajene hrane za piknik nalaze se sendviči, salate, sireve, krekeri i nezaobilazan roštilj, a po želji možete pripremiti i keks, voćne salate, pite, suvo voće i naravno lubenicu.  Ljubitelji neobičnih ukusa mogu probati i sa egzotičnom hranom (na primer: meksičkom), jer su salsa, tortilje i takosi dostupni i u supermarketima. Ako želite da iznenadite prijatelje, u mobilni frižider spakujte nekoliko komada sušija i definitivno ćete vrlo efektno začiniti vašu „piknik kuhinju“.

 

Ponesite raznovrsno piće, a zamolite i vaše prijatelje da učine isto kako biste imali ponešto za sve prisutne. Piće možete staviti u zamrzivač par sati pre polaska, a pića možete obmotati materijalom koji je dobar izolator jer će tako ostati hladno do početka samog piknika.

 

 

Pribor, uvek neophodne sitnice, šatori
 

Spakujte par piknik ćebadi, papirne tanjire, plastični pribor i čaše, salvete i naravno kese sa đubre. Ako imate mesta u kolima možete poneti i 'piknik' nameštaj na rasklapanje. Uvek je dobra ideja da ponesete dosta vlažnih maramica, gel za dezinfekciju i sprej protiv komaraca.

 

Ako na piknik odlazite dan ranije ili planirate da provedete ceo dan u prirodi, preporučljivo je da pripremite i šator koji će vam omogućiti mini odmor i povratak energije. Mi preporučujemo neka originalna rešenja, a ideje možete pronaći u tekstu o najšarmantnijim šatorima na svetu.

 

 

Društvene igre i muzika

 

Iznenadite vaše goste tako što ćete prirediti niz društvenih igara.  Možete poneti igre od kuće ili ih improvizovati na licu mesta uz muziku ili bez. Monopol, 30 sekundi, Pictionary, Pantomime, Twister i karte su idealne igre za podizanje atmosfere i uključivanje celog društva.

 

Uz niz društvenih igara, dobra ideja je da se organizujete sa vašim prijateljima oko donošenja sportske opreme, poput mreže za odbojku, lopta i reketa. 

 

Nija lako prilagoditi muziku ukusu svake osobe, pa je najbolje odabrati onu koja će biti u pozadini i koja će generalno podići atmosferu i ispratiti tok piknika.

 

 

Tekst: Sandra Žuvela

Photo: pinterest.com / vblnation.com / vix.com