PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Novi trend u svetu napitaka: Kafa Dalgona

  • Objavljeno:
  • 18.8.2021

Ako ste jedan od miliona ljudi koji su uvučeni u vrtlog zabave i kreativnosti na društvenim mrežama verovatno ste već videli kreatore koji prave Dalgona kafu. Otkrivamo vam kako je sami možete napraviti i zasladiti svoja jutra.

 

Sa početkom svoje nedavne popularnosti na platformama poput Instagrama i TikToka, Dalgona kafa zasenila je sve ljubitelje ovih napitaka svojim pahuljastom i kremastom formom. Naziv Dalgona potiče od korejske reči koja označava slatkiš. Svoju popularizaciju ovaj napitak je prvi put ostvario tokom naredbi o socijalnom distanciranju u Južnoj Koreji, pa se iz tog razloga naziva još i „karantinsko piće“ ili „karantinska kafa“.

 

Šlag kafa kako je još zovu zapravo se pravi jako jednostavno, pomoću samo tri sastojaka. Uključuje brzo mućenje jednakih delova instant kafe u prahu, šećera i vrele vode dok ne formira mekanu kremastu strukturu, a zatim se dodaje na vrh ostalih sastojaka. Napitak je osvežavajući i neverovatno ukusan sa načinom pripreme koji može biti kreativan i zanimljiv.

 

 


Povezane vesti:

Zavodljivi topli napici

10 smoothie recepata koji će vam podići energiju


 

Sastojci

 

-2 kašike šećera

-2 kašike instant kafe

-2 kašike ključale ili hladne vode

-Led, za posluživanje (po želji)

-2 dl mleka

 

Način pripreme

 

U srednjoj činiji pomešajte šećer, kafu i vodu. Ručnim mikserom ili mutilicom snažno umutite dok smesa ne postane svilenkasto glatka i sjajna, a zatim nastavite da mutite dok se ne zgusne i zadrži svoj penasti oblik. Ukoliko mutite ručno, biće potrebno osam do dvanaest minuta da se postigne optimalna penavost, dok će sa mikserom biti potrebno svega pet minuta.

 

 

Punu čašu, skoro do kraja napunite ledom (opciono) i mlekom, a zatim kašikom dodajte umućenu mešavinu na vrhu. Po želji možete pomešati pre pića. Za dodatnu dekoraciju, nakon dodavanja pene možete je posuti kafom u prahu, kakaom, izmrvljenim keksom, čokoladne jestive mrvice ili medom.

 

Ova kafa se može napraviti i bez šećera, ali imajte u vidu da penušava struktura u velikoj meri zavisi od njega. Verzija sa šećerom ostaje pahuljasta satima, dok u verziji bez ovog sastojka kafa ostaje penušava oko 2 minuta, a zatim počinje polako da se rastvara još 5 minuta dok ponovo ne postane tečna.