PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nauka potvrdila: Portfolio dijeta najzdravija za srce

  • Objavljeno:
  • 12.11.2015

Najbolja ishrana za zdravo srce je takozvani Portfolio plan ishrane, koji se uglavnom sastoji od orašastih plodova, soje, zelenog lisnatog povrća, ovsa i mahunarki.

 

To je relativno nova dijeta koja podrazumeva povećanje unosa biljnih sterola, monozasićenih masnoća i vitamina E iz orašastih plodova, biljnih vlakana i proteina. Takva ishrana ujedno podrazumeva smanjen unos zasićenih masnoća i soli. 

 


   Dr. Oz: 3 trika za energiju tokom celog dana

 

   Jedan od najpoznatijih američkih doktora otkriva tri jednostavna trika koja će vam omogućiti da        dostignete i zadržite kvalitetan nivo energije tokom celog dana. 

 


 

Kanadski istraživači su otkrili da se pridržavanjem Portfolio plana ishrane snižava krvni pritisak u proseku za dva procenta više u poređenju sa donedavno najefikasnijom DASH dijetom, koja podrazumeva unos voća, povrća, ribe i orašastih plodova, ali joj nedostaju zasićene masti. 

Naučnici su preporučili ovu dijetu nakon sekundarne analize podataka prikupljenih u studiji iz 2011. o efektima Portfolio dijete na holesterol. 

 

 

"Ovo je vrlo važno otkriće o povezanosti ishrane i zdravlja", kaže dr Dejvid Dženkins sa Univerziteta u Torontu koji je učestvovao u studiji. 

Visok krvni pritisak i holesterol su najveći faktori rizika za srčane bolesti i moždani udar. Ovi zdravstveni problemi obično podrazumevaju uzimanje specijalnih lekova. Međutim, ishrana mnogo utiče na te faktore. 

"Otkrili smo da je plan ishrane efikasan koliko i početna doza prosečnog leka za visok krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da ishrana sasnovana na biljnim namirnicama, pri čemu se prednost daje onima koje su bogate proteinima, uljima i vlaknima, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i šloga", objašnjava profesor Dženkins. 

 

 

Ranije studije su pokazale da i individualne komponente Portfolio plana – orašasti plodovi, sojin protein i viskozna vlakna – efikasno snižavaju krvni pritisak. 

 Studija je objavljena u stručnom časopisu "Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease".

 

Foto: Thinkstock

Izvor: b92.net