PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite raznobojne makaronse

  • Objavljeno:
  • 4.9.2014

Pogledajte jednostavan recept za makaron, dekorativni francuski kolačić koji danas predstavlja jednu od najfotogeničnijih poslastica. Možete ih napraviti u raznim bojama i ukusima, a ako ih upakujete u lepu kutiju i vežete mašnom, biće divan i svečan poklon za nekog ko vam je drag.

 

Smatra se da su makaronsi nastali u doba renesanse u Italiji, a da su u Francuskoj unapređeni i zasijali punim sjajem. Njihova tajna je u hrskavoj korici i mekom filu. Nekada su služeni na francuskim dvorovima, a danas je čitav svet poludeo za ovom raznobojnom poslasticom. Novi život udahnula im je njihova dekorativnost, pa su među najslikanijim poslasticama na svetu.

 

Za pripremu ovog recepta biće vam potrebno od 30 minuta do sat vremena, a vreme pečenja je od 10 do 30 minuta. Od posebnog materijala, potrebna vam je kesa i špric za šlag, sa otvorom od 1 cm.

 

Sastojci (za 12 makaronsa)

 

125 g šećera u prahu

125 g mlevenih badema

90 g belanaca

2 kašike vode

110 g kristal šećera

Boje za hranu i arome po želji

Kokosovo brašno, za posipanje ( opciono )

150 ml slatke pavlake ili šlag krema

 

Način pripreme:

 

1. Zagrejte rernu na 170  stepeni C. Veliki pleh prekrijte papirom za pečenje.

 

2. Stavite šećer u prahu, mlevene bademe i 40 g belanaca u veliku posudu i dobro umutite.

 

3. Stavite vodu i kristal šećer u mali tiganj i zagrejte lagano, da polako istopite šećer, a zatim pojačajte temperaturu i kuvajte dok smesa ne postane sirupasta i dok se ne zgusne, a to je otprilike na 115 stepeni C.

 

4. Čvrsto ulupajte preostalih 50 g belanaca u malu posudu, a zatim dodajte sirup od šećera, mešajući dok smesa ne postane čvrsta i sjajna. Za makaron u boji, dodajte nekoliko kapi boje za kolače u smesu. Smesu možete i podeliti i napraviti ih u nekoliko boja. Dodajte ovu smesu od belanaca u prethodno napravljenu smesu sa bademima i mešajte dok smesa ponovo ne postane čvrsta i sjajna.

 

5. Dobijenu smesu stavite u špric za šlag. Nanesite malu količinu na svaki ugao papira, kako se ne bi pomerao i klizio sa pleha. Držite špric vertikalno i nanesite smesu u krugovima od 4 cm, oko 2 cm odvojene jedni od drugih. Smesa bi trebalo da bude prilično lagana i da ima glatki sjaj. Ako nakon postavljanja u pleh ostanu tragovi, izravnajte ih. U ovoj fazi, ako želite, pospite makaron kokosovim brašnom.

 

6. Ostavite da kolačići odstoje 30 minuta da bi se formirala korica, a zatim pecite u pećnici 12-15 minuta sa odškrinutim vratima sve dok se ne stvrdnu. Izvadite iz rerne, podignite papir sa pleha i ostavite makaronse da se ohlade na papiru.

 

7. Kada se potpuno ohlade, dva makaronsa slatkom pavlakom slepite u sendvič. Ako želite, pavlaci možete dodati i razne ukuse, u skladu sa bojom kolačića. Prijatno!

 

Pogledajte impresivnu galeriju fotografija dekorativih makaronsa. Uživajte!

 

 

Foto: greatbritishchefs.com / the-chocolate-tree.co.uk / pbpulse.com / cakeandallie.com