PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Najskuplji viski na svetu je na aukciji: Da li će oboriti prethodni rekord?

  • Objavljeno:
  • 7.11.2023

Najskuplja boca viskija na svetu, Macallan Valerio Adami 1926, na aukciji je u kući Sotheby's, sa procenjenom vrednošću između 750.000 i 1,2 miliona funti. Šta ovaj viski čini najpoželjnijim na svetu i da li će oboriti rekord u ceni koja je 2019. plaćena za viski istog brenda, koja je tri puta nadmašila procenjenu?

 

Poznata aukcijska kuća Sotheby's zakazala je prodaju najskupljeg viskija na svetu za 18. Novembar 2023. Boca Macallan viskija Valerio Adami 1926 procenjena je na vrednost između 750.000 i 1,2 miliona funti. Međutim, aukcije mogu biti veoma nepredvidive, pa tako trenutni rekord drži takođe Macallan viski Fine & Rare koji je prodat 2019. godine za 1,5 miliona funti, što je bilo čak tri puta više od očekivane cene. 

 

 

 

Šta čini Macallan viskije najskupocenijim i najtraženijim na svetu? 

 

The Macallan destileriju u Škotskoj osnovao je 1824. Godine Alexander Reid, proizvođač ječma I školski učitelj. Reputaciju jednog od najboljih proizvođača single mat viskija postigli su kvalitetom koji zasnivaju na izuzetnim hrastovim buradima po kojima je Macallan poznat I usavršenom destilatu dobijenom od vode, kvasca i ječma. 

 

Svi njihovi viskiji dobijaju 100% svoje boje od drveta u kojem sazrevaju, a kako je svako drvo različito ono prenosi različite arome i boje viskiju tokom sazrevanja. 

 

 

Valerio Adami 1926 proveo je šest decenija u buradima, pre nego što je samo 40 boca napunjeno 1986. Godine. Ove boce nisu bile dostupne za kupovinu, već su bile distribuirane samo najboljim klijentima Macallana.  

 

 

Šezdeset godina sazrevanja u drvenim buradima i etiketa poznatog umetnika 

 

 

Valerio Adami, jedan od najpoznatijih pop art umetnika, dizajnirao je etiketu viskija koji je po njemu dobio ime, čime ova boca postaje pravo umetničko i dobija dodatnu vrednost. 

 

 

Prema rečima stručnjaka, vrednost ovog viskija leži u proizvedenoj ograničenoj količini i istorijskom periodu u kojem je proizveden, kao i u tome koliko je vremena bilo potrebno za stvaranje ovog posebnog pića koje je izdržalo test vremena, a to je skoro 100 godina. 

 

 

Ostaje da 18. Novembra vidimo da li će i na koji način finansijske prilike u svetu uticati na cenu ovog retkog pića i koliko njih će želeti da ponudi pravo bogatstvo da bi posedovalo kolekcionarsku flašu viskija. 

 


Fotografije: www.sothebys.com, www.themacallan.com
Tekst: redakcija Kuće stil