PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Last minute recept koji će vas oduševiti

  • Objavljeno:
  • 12.2.2015

Ako tragate za idejom kako da oduševite svoju voljenu osobu ili drage goste, a nemate previše vremena na raspolaganju, preostaje vam samo da potegnete za last minute rešenjima. Mi vam otkrivamo jedno koje će definitivno biti pun pogodak. Ako do sada niste pravili "čokoladne jagode" (jagode prelivene čokoladom), u startu treba da znate dve stvari: priprema je izuzetno jednostavna, a efekat uvek impresivan.

 

Potrebni sastojci:

 

24 jagode srednje veličine

250 g kvalitetne čokolade (iseckane na sitne komadiće)

125 g bele čokolade (isackane na sitne komadiće)

1 supena kašika margarina (po želji)

Za dekoraciju: brazilski orah, badem, lešnik, mrvice kokosa ili mrvice čokolade (po ukusu)

 

Način pripreme:

 

1. Stavite crnu i belu čokoladu u dve metalne činije srednje veličine. Sipajte u dva tiganja ili šerpe nekoliko centimetara vode i ostavite da provri na umerenoj vatri. Kada voda provri, činije smestite u tiganje i mešajte čokoladu dok se ne rastopi, a po želji možete dodati i malo margarina. Kao alternativu, čokoladu možete rastopiti u mikrotalasnoj, i to tako što prvo stavite na 1 minut, potom izvadite i promešate, a potom vratite na još jedan minut ili nešto duže (dok se ne istopi).

 

2. Kada su čokolade rastopljene i glatke, skinite sa toplote. Raširite papir za kolače kako bi odlagali prelivene jagode. Držeći jagodu za peteljku, umočite voće u tamnu čokoladu, izvadite je i uvijte malo, dopuštajući da višak čokolade pada nazad u činiju, a zatim postavite jagode na papir za kolače. Ponovite isti postupak i sa svim ostalim jagodama.

Ukoliko želite kombinaciju crne i bele čokolade, viljuškom umočite jagodu do pola u belu čokoladu, izvadite i smestite pored ostalih jagoda. Možete kombinovati čokolade i na istim jagodama u razmeri i dekoraciji koju želite, sve je dozvoljeno i zavisi isključivo od ukusa ili izgleda koji želite.

 


3. Ukoliko da upotpunite ukus i čokoladne jagode vizuelno učinite još atraktivnijim, dok je čokolada još topla pospite jagode usitnjenim brazilskim orahom, lešnikom, bademom, kokosovim ili čokoladnim mrvicama. Jagode umočene u crnu čokoladu možete dekorisati tankim linijicama bele čokolade. Još jedan zanimljiv savet za dekoraciju: na crne čokoladne jagode dodajte neko od koštunjavog voća, prethodno umočeno u crnu čokoladu, pa ređajte po jagodi. Pustite mašti na volju.

4. Ostavite jagode dok se čokolada potpuno ne ohladi (uglavnom je potrebno oko 30 minuta), aranžirajte ih na zanimljivom poslužavniku i uživajte u reakciji voljene osobe.

 

 

 

Foto: iheartnaptime.net / pinterest.com