PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Juneći pauflek sa pireom od pečuraka i majčinom dušicom

  • Objavljeno:
  • 24.10.2014

Otkrivamo vam recept za neobično i ukusno jelo - juneći pauflek sa pireom od pečuraka, slaninom i krompirima, začinjen majčinom dušicom. Ovo glavno jelo priprema se za 55 minuta, s tim što je potrebno i šest i po sati prethodne pripreme, pa se najčešće priprema za posebno značajne prilike. 

 

Kuvar Kevin Mangeolles otkriva recept za sočno i ukusno začinjeno jelo koje, uz malo veštine serviranja, izgleda vrlo elegantno. Juneći bujon meso čini sočnim, a majčina dušica i sušene pečurke daju mu specifičan ukus. Savršen prilog su krompiri i pire od pečuraka. Trud će se isplatiti, jer će vaši gosti sigurno biti oduševljeni.

 

Potrebni sastojci (za 6 osoba):

 

Za junetinu:

 

2 kg paufleka

5 g listova majčine dušice

2 čena belog luka, oljuštenog i iseckanog na listiće

Ulje

So

Biber

25 g maslaca

 

Za pire od pečuraka:

 

500 g šampinjona

2 čena belog luka

100 g putera

5 g majčine dušice

50 g suvih pečuraka, natopljenih u 100 ml vode

Malo mleka

 

Za pečeni krompir:

 

4 velika krompira

100 g pržene slanine, sitno seckane na kockice

2 mlada luka, sitno seckana

Ulje

1 kockica butera

 

Za goveđi bujon:

 

1 l goveđe supe

10 g listova majčine dušice, seckane

75 g suvih pečuraka

3 paradajza, seckana

3 belanca

10 g soli

 

Za serviranje:

 

1 mala veza mlade šargarepe

Malo zelene salate, iseckane na trake

100 g putera

Način pripreme:

 

1. Odstranite masnoću sa paufleka. Deo koji uklonite iskoristite za dinstanu teletinu.

 

2. Čvrsto urolajte meso, da se sjedini, a zatim isecite na šnicle.

 

3. Stavite komad govedine predviđen za dinstanje u vakuumsku kesu, dodajte majčinu dušicu i beli luk iseckan na listiće.

 

4. Zatvorite kesu i kuvajte na pari na oko 80° C tokom 4 sata.

 

5. Kada je spremno, izvadite meso iz kese, uklonite beli luk i majčinu dušicu, a zatim presecite govedinu na pola. Urolajte čvrsto i stavite u frižider.

 

6. Začinite šnicle u vrelom tiganju sa malo ulja i pecite sa obe strane.

 

7. Isecite kuvanu govedinu na komade od 3 cm i dodajte ih šniclama u tiganj zajedno sa puterom. Kada su šnicle gotove, izvadite iz tiganja i ostavite na toplom mestu.

 

8. Za pripremu pirea od pečuraka, zagrejte rernu na 150° C.

 

9. Stavite sve sastojke predviđene za pire od pečuraka u posudu, a zatim pokrijte folijom i stavite u rernu na 1 sat.

 

10. Napravite pire i, ako je potrebno, procedite kroz sito, a zatim ponovo zagrejte sa malo mleka.

 

11. Za pripremu krompira, najpre zagrejte rernu na 200° C.

 

12. Pecite krompir oko sat vremena ili dok ne omekša.

 

13. Ispržite slaninu, prethodno isečenu na kocke.

 

14. Odvojte meso od krompira i pomešajte sa slaninom i seckanim lukom. Zatim napravite prstenove 5 cm u prečniku i 2 cm debljine.

 

15. Pred služenje, propržite kolutove krompira u malo maslaca i ulja dok ne porumene sa obe strane.

 

16. Za goveđi bujon, pomešajte sve sastojke zajedno u posudu, ostavite da proključa zatim smanjite vatru da krčka. Kuvajte sat i po vremena. Na kraju procedite.

 

17. Blanširajte nekoliko mladih šargarepa, a zatim ogulite kožu i dodajte 100 g maslaca u 100 ml vode i zagrejte. Iseckajte zelenu salatu na trake.

 

18. Za serivranje, stavite pire od pečuraka na tanjir.

 

19. Zatim stavite kuvanu govedinu preko pirea. Isecie stek i stavite krompir. Stavite male šargarepe i salatu na tanjir i poslužite. Prijatno!

 

Foto: greatbritishchefs.com