PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Fregola pasta sa karfiolom i maslinama

  • Objavljeno:
  • 12.9.2018

Osnova ove zavodljive Mediteranske pasta-salate koja mami interesantnom kombinacijom ukusa, je zrnasta testenina i pikantni pečeni karfiol uz dodatak hrskavog crvenog luka, limunovog soka i osvežavajućih zelenih maslina i slatkih datula.

 

Isprobajte nove kombinacije ukusa koje dolaze sa Sardinije.

 

Kombinacija slanih zelenih maslina i slatkog sušenog voća karakteristična je za kuhinju ovog italijanskog ostrva, stoga je izbor britanskog šefa Eli Mekauzland pao i na sardinijsku testeninu. Ako, pak, želite da izbegnete testo, možete upotrebiti i kuskus.

 

Potrebni sastojci za 4 osobe:

 

•  1 glavica karfiola, podeljena na cvetove

•  ¼ šoljice ključale vode

•  Prstohvat šafrana

•  ½ kašičice aleve paprike

•  1 crveni luk, tanko iseckan

•  150 g fregola paste / kuskusa

•  Sok od ½ limuna

•  3 kašike sitno iseckanog peršuna + peršun za dekoraciju

•  4 datule, bez koštice

•  70 g zelenih maslina, bez koštice

•  3 kašike malinovog ulja

•  So i biber

 

 

Način pripreme:

 

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni

 

2. Pomešajte šafran sa ključalom vodom u većoj posudi i dodajte karfiol, 1 kašiku maslinovog ulja, i začinite po želji sa solju i biberom.

 

3. Rasporedite karfiol i luk na veći pleh i pecite 25 do 30 minuta, uz povremeno okretanje, dok povrće ne primi zlatastu boju.

 

4. U međuvremenu, zagrejte zasoljenu vodu u dubljoj šerpi do ključanja. Prema uputstvima sa pakovanja, skuvajte pastu ili kuskus (desetak minuta, do bude "al dente"). Procedite i ostavite sa strane.

 

5. Kada je karfiol gotov, dodajte pastu, limunov sok, peršun, masline i datule u pleh i dobro promešajte. Pospite preostalo maslinovo ulje i ponovo promešajte.

 

6. Podelite pastu u činije i dekorišite krupnije sečenim peršunom. Prijatno.

 

 

Foto: greatbritishchefs.com