PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dobre strane čokolade

  • Objavljeno:
  • 16.1.2014

Sledeći put kad posegnete za čokoladom, nemojte se osećati krivim. Moćan je afrodizijak, dobra je za zdravlje, popravlja raspoloženje, poboljšava koncentraciju, smanjuje bol i anksioznost.

 

Čokolada se smatra neprikladnom za jelo jer ima gotovo 30 odsto masti i šećera. Pritom, zaboravlja se da sadrži i polifenol, koji je snažan antioksidans, ali i obilje magnezijuma i bakra. Brojna istraživanja dokazuju da su tamna čokolada i kakao u prahu dobri za srce uprkos višku masti, jer za 10 odsto povećavaju proizvodnju dobrog holesterola - HDL, koji štiti krvne sudove. Ustanovljeno je da se uzimanjem 22 grama kakao praha i 16 grama tamne čokolade dnevno značajno smanjuje taloženje štetnog holesterola u krvnim sudovima. Upravo zato u čokoladi treba uživati bez griže savesti.

 

Osim toga, čokolada podstiče stvaranje serotonina, odnosno hormona dobrog raspoloženja. Nakon konzumiranja čokolade u organizmu se oslobađaju endorfini, koji imaju prirodni smirujući i antidepresivni učinak.

 

Legenda o afrodizijačkim svojstvima čokolade nastala je u XVI veku, kada je Bernal Diaz del Castillo u svojoj knjizi opisao kako su Asteci vladaru “nosili napitak od kakaa u posudicama od čistog zlata pre nego što provede noć sa svojim ljubavnim saputnicama”. Da se uživanje u čokoladi povezuje sa seksualnošću, dokazali su italijanski urolozi 2005. godine. Lekari iz bolnice “San Raffaele” u Milanu ispitali su 163 žena različitog uzrasta i utvrdili da se one koje je redovno konzumiraju osećaju bolje i da su seksualno ispunjenije nego one koje je se odriču.

 

Takođe, uzimanjem manjih količina čokolade poboljšava se koncentracija i jačaju intelektualne i psihičke sposobnosti. Ispitivanja su pokazala da će studenti koji pojedu nekoliko kockica čokolade pre ispita bolje rešiti zadatke iz matematike od onih koji to ne učine.

 

Malo ko može da odoli čokoladi, ali ipak treba imati meru. Ukoliko se pretera sa konzumacijom, može imati sasvim suprotno dejstvo. Kao posledice preteranog unosa javljaju se simptomi blage intoksikacije, razdražljivost ili potištenost. Poželjno je i izbegavati čokoladu pre odlaska na spavanje, jer može da izazove nesanicu.

 

Važno je napomenuti da osobe sa povećanom koncentracijom holesterola u serumu mogu povremeno da pojedu čokoladu, ali u malim količinama. Kakao maslac pored masti sadrži i stearinsku kiselinu. Ova supstanca izuzeta je iz lipida, koji direktno stvaraju povećane vrednosti endogenog holesterola.