PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Čaša crvenog vina ima isti efekat kao sat vremena vežbanja u teretani

  • Objavljeno:
  • 16.9.2016

Vežbanje se preporučuje za zdravlje zbog poboljšanja fizičkih sposobnosti, jačanja mišića i srčanih funkcija, a naučnici s Univerziteta u Alberti u Kanadi tvrde da isti efekat ima i čaša crnog vina. Zasluge za to ima sastojak vina resveratrol, a istraživači su utvrdili da čaša crnog vina može da se smatra jednako delotvornom kao sat vremena vežbanja u teretani.

 

Otkrivamo tri razloga zbog kojih treba da pijete više crvenog vina, posebno ako i niste previše aktivni tokom dana ili jednostavno nemate dovoljno vremena ili elana za redovno vežbanje.

 

1. Štiti srce od starenja

 

Poznato je da resveratrol, antioksidans koji se nalazi u grožđu i crvenom vinu, smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Studija iz 2015. godine koja je objavljena u časopisu "Nature" pokazala je da resveratrol štiti telo od bolesti povezanih sa starenjem, uključujući i srčana oboljenja, tako što aktivira odbrambeni mehanizam koji štiti ljudske ćelije od genetskih oštećenja.

 

"Na osnovu ovih rezultata, može se zaključiti da umerena konzumacija od par čaša vina može obezbediti  dovoljno resveratrola da izazove zaštitni efekat", rekao je autor studije Matthew Sajish.

 

 

2. Reguliše nivo šećera u krvi

 

Istraživači iz Beča obradovali su sve ljubitelje vina svojim otkrićem da čaša vina na dan može da reguliše nivo šećera u krvi i zaštiti od dijabetesa. U drugoj studiji objavljenoj u časopisu  Food and Function, navodi se da osobe koje već imaju tip 2 dijabetesa, mogu da održavaju nivo šećera pod kontrolom.

 

To je zato što crveno vino sadrži prirodne supstance zvane polifenoli, tip antioksidanata koji se vezuje za molekule (ili receptore) koji su uključeni u regulaciju nivoa šećera u krvi. I dok sve vrste vina poseduju ovaj antioksidans, najviše ga se nalazi u crvenom vinu.

 

Istraživači su otkrili da se u jednoj maloj čaši crvenog vina nalazi dovoljno polifenola da parira rezultatima koje ima lek za dijabetes koji se masovno koristi.

 

 

3. Menja sat vremena u teretani

 

Istraživanje koje je sproveo kanadski Univerzitet u Alberti pokazalo je da su zdravstveni benefiti od resveratrola slični onima koje nam pruža vežbanje.

 

Istraživači su zaključili da resveratrol poboljšava fizičke mogućnosti individue, srčanu funkciju i snagu mišića na isti način na koji se oni unapređuju nakon intenzivnog treninga u teretani.

 

Glavni istraživač Jason Dyck smatra da će ova otkrića će biti naročito važna za one koji nisu u mogućnosti da vežbaju.

"Verujem da resveratrol može da pomogne populaciji koja bi želela da vežba ali fizički nema tu mogućnost. Resveratrol može da imitira vežbanje za njih ili da poboljša učinak vežbi koje mogu da izvedu", rekao je Dyck.