PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

15 tajni kuvanja koje morate znati

  • Objavljeno:
  • 9.2.2017

Otkrivamo vam kako da se rešite neprijatnog mirisa belog luka s prstiju, koliko tačno kuvati testeninu, kako napraviti baršunasti pire krompir, ali i još neke druge tajne koje će vam olakšati kuvanje i učiniti vas pravim "majstorom" u kecelji.

 

1. Testeninu kuvajte minut ili dva manje nego što vam kažu uputstva na pakovanju. Naime, nakon što dodate vreli sos testenina će još dodatno omekšati.

 

2. Miris belog luka s prstiju možete da uklonite brzim i efikasnim trikom. Kako biste ga se rešili, 30 sekundi pod mlazom vode dobro trljajte ruke o kašiku od nerđajućeg čelika.

 

 

3. Kada pečete u dubokom ulju, hranu koju dodajete par minuta držite na viljušci, uronjenu u ulju, pre nego što je ispustite u tiganj. Na taj način će se malo zapeći i sprečićete lepljenje za dno tiganja ili za ostalu hranu.

 

4. Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača jaja i margarin ostavite jedno vreme (pola sata do sat vremena) na sobnoj temperaturi kako bi se bolje mutili.

 

5. Svežinu bosiljku možete da produžite ukoliko ga stavite u šoljicu s vodom i ostavite na sobnoj temperaturi.

 

6. Kako bi karfiol prilikom kuvanja zadržao belu boju u vodu dodajte malo mleka i soli.

 

7. Kada pravite pire krompir nakon što procedite krompir vratite ga u vruć lonac, pomerite s vatre i pustite da se osuši u toploj posudi još jedan minut. Nakon toga gnječenjem i dodavanjem vode i mleka dobićete baršunastu teksturu.

 

 

8. Da biste ublažili ukus špargli ogulite ih i uvaljajte u jednaku razmeru soli i šećera i nakon 10 minuta isperite. Nakon toga pripremite po želji.

 

9. Kako biste prilikom ceđenja limuna ili pomorandže dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minut i nakon toga iscedite.

 

10. Svežinu povrću produžićete ukoliko ga umotate u vlažni papirni ubrus i stavite u plastičnu kesu, a tek potom u frižider. Neke salate tako bi trebalo da traju čak i četiri dana duže.

 

11. Kako biste napravili savršenu supu od povrća umesto da sastojke odmah stavite u vodu šargarepu, luk i paradajz prvo malo dinstajte na ulju ili puteru. Na taj način ćete pojačati ukus.

 

 

12. Kako biste znali kada je ulje dovoljno vruće umesto da ubacujete komadiće hrane i čekate da počnu da se krčkaju, u ulje stavite drvenu kašiku i ako se oko nje pojave mehurići, ulje je dovoljno zagrejano.

 

13. Smeđi pirinač se kuva znatno duže od belog, neki čak i 45 minuta. Brže ćete da ga skuvate ako ga prehodne noći ostavite u vodi. Nakon tog postupka vreme kuvanja trebalo bi da se znatno smanji. Isti trik možete da probate i s testeninom. Testeninu ostavite preko noći u vodi i nakon toga testenina bi trebalo da se skuva za 60 sekundi.

 

14. Ukoliko vam u tiganju ponestane ulja, dodajte ga na ivicu i lagano nagnite tiganj. Dok dođe do sastojaka koji su u sredini već će biti zagrejano.

 

15. Pre seckanja povrća na dasku za sečenje stavite malo soli. Na taj način povrće vam neće kliziti i lakše ćete da ga sečete.

 

 

I za kraj, imajte na umu da su recepti vodič, a ne "sveto pismo". Opustite se i eksperimentišite, a sastojke koje ne volite probajte da zamenite nečim drugim. Na primer, ukoliko ne volite majčinu dušicu probajte da napravite isto jelo s origanom. Pre serviranja svako jelo probajte.

 

Izvor: zadovoljna.hr