PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Sredite svoj dom od poda do plafona, potpuno ili parcijalno

  • Objavljeno:
  • 25.4.2023

Renoviranje stana ne mora biti muka – dobar plan je ključ uspeha.
U mnogim situacijama smo prinuđeni da menjamo svoj životni prostor. Bilo da je to zbog preseljenja iz jednog u drugi u podstanarskom statusu, ili kupovina sopstvenog stana, preuređivanje, prilagođavanje i renoviranje je neminovno.

 

Takođe, bilo da je u pitanju starogradnja ili novogradnja, uvek postoji još nešto što bismo da promenimo ili unapredimo. Na kraju krajeva, i ukusi i potrebe se menjaju, a nije čudo što katkad imamo i češće renoviranje.

 

 

Renoviranje stana ne mora biti muka – dobar plan je ključ uspeha

 

Sve u zavisnosti koliko je opsežno renoviranje stana, potreban je manje ili više dobro ustanovljen plan svih potrebnih radova. Naravno, oni koji nemaju ocpciju da tome posvete svoje vreme, postoji i duga opcija, a ona podrazumeva angažovanje firme koja se bavi renoviranjem i adaptacijom, i to po principu ključ u ruke. Iako mnoge može odbiti činjenica da je za to potrebno izdvojiti dodatni novac, nekada se i više isplati i u novčanom smislu i u izbegavanju stresa.

 

 

To danas naročito nema cenu. S druge strane, kada neko želi da bude upućen u sve radove, i da sve drži pod kontrolom, potrebno je i malo umeća da se obezbedi potreban materijal, kao i da se svi radovi sinhronizuju i da se, na kraju krajeva efikasnije i uspešnije obave.

 

 

Adaptacija stana kada prostorije menjaju namenu

 

Nije retka situacija da se nađemo u situaciji da moramo da prilagođavamo prostorije u stanu. To naročito znaju mladi bračni parovi i roditelji, kao i roditelji budućih školaraca. Svi oni su verovatno u jednom trenutku morali da preurede određeni deo prostora, pa makar i kad svi imaju svoju sobu.

 

 

Kada se promeni broj članova porodice, neki stanovi su pogodni da se od postojećih prostorija oformi još jedna, ili da se neka prenameni. Tu su najpre potrebni saveti arhitekte koji će predložiti najekonomičnije rešenje (ponekad nije potrebno mnogo radova, a ponekad je situacija daleko izazovnija i zahtevnija). S druge strane, najčešća situacija kada se dešavaju i adaptacija stana i renoviranje jeste kada se radi o stanovima koji su u staroj gradnji, i to naročito oni veće kvadrature.

 

 

Renoviranje prostorije po prostoriju

 

Idealna situacija je kada se sve kompletno radi i kada možemo da se izmestimo iz tih radova na neko vreme. Međutim, stvarnost je uglavnom drugačija – nemamo gde da budemo osim usred radova. Zato je tada potrebno izdeliti radove i renovirati prostoriju po prostoriju. U tom slučaju je najlakše sa dnevnom i spavaćim sobama, a prilično zna da bude nezgodno kada su u pitanju zahtevnija renoviranja poput kupatila i kuhinje, jer su to zapravo ključne prostorije. Renoviranje kupatila, ako se radi kompletno, uključujući i instalacije i grube radove, može potrajati i danima, ali u svakom slučaju se radi tako da je moguće koristiti ga manje-više normalno.

 

 

U svakom slučaju, nije preporučljivo renovirati ga kad i kuhinju, upravo zbog radova koji se tiču vodovodnih instalacija. Kako su te dve prostorije najzahtevnije, obično se prvo hvatamo u koštac s njima, pa tek onda pažnju preusmeravamo na ostale, koje ne zadaju toliko muka ukoliko nema rušenja zidova.

 

.