PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

PRE I POSLE: Kako je vremešna kuća iz 1907. povratila stari šarm

  • Objavljeno:
  • 13.11.2019

Predstavljamo vam inspirativnu transformaciju porodične kuće izgrađene početkom 20. veka, od neupadljivog prostora koji je u potpunosti izgubio karakter, do šarmantnog doma koji će vas oduševiti svojom energijom i stilom.

 

Tokom niza godina otkako je izgrađena početkom 20. veka, kuća u Oregonu u SAD prošla je kroz brojne transformacije pre nego sto je došla u "ruke" dizajnerskog studija Jessica Helgerson Interior Design (JHID). U jednom periodu, kuća je čak bila podeljena na više stambenih jedinica, što je ostavilo značajnog traga u njenoj unutrašnjosti.

 

Nepraktična unutrašnjost, s nepotrebnim elementima koji su otežavali cirkulaciju kroz kuću, poput stepeništa i telefonske govornice, preuređena je i pretvorena u funkcionalan i moderan prostor kojem je vraćena starinska nota.

 

Porodični prostor

                                                                                                                                    

Jedan od glavnih ciljeva preuređenja bio da se olakša kretanje u kući i pruži više korisnog prostora. Stoga je nepraktično stepenište koje se nalazilo u zadnjem delu kuće uklonjeno, što je obezbedilo dodatan prostor za "porodičnu" sobu i bolju povezanost između prostorija.

 

PRE: Kućna kancelarija

 

Od kućne kancelarije napravljena je neformalna trpezarija koja je povezana s "porodičnom" sobom. Zbog nedovoljne količine prirodne svetlosti u ovoj prostoriji, probijen je zid i napravljena su staklena vrata koja vode u baštu.

 

POSLE: Kancelarija je pretvorena u trpezariju i povezana s drugim prostorijama

 

U enterijer su uneti elementi koji odgovaraju vremenskom periodu kada je kuća izgrađena, koji su se izgubili tokom brojnih renovacija kroz koje je kuća prolazila tokom jednog veka.

 

POSLE: Stepenište je uklonjeno i stvoreno je više prostora za porodičnu sobu

 

"Upotrebili smo arhitektonske elemente poput kesonskih plafona, stubova, plafonskih rozeta da bismo ukrasili kuću jer joj je nedostajao šarm i karakter koji obično očekujemo od starijih kuća", objašnjava Mira Eng-Goetz, glavni dizajner na projektu.

 

Trpezarija

 

Dizajneri su prepoznali potencijal stare trpezarije i stoga su ovaj prostor preuredili i povezali s kuhinjom. Zidovi koji dele ove dve prostorije zamenjeni su staklenim vitrinama sa obe strane prolaza.

 

            

Trpezarija PRE

 

Centralni prostor nove trpezarije zauzima "BDDW" trpezarijski sto za osam osoba, uparen sa izuzetnim stolicama "Neva" bosanskog proizvođača nameštaja "Artisan". Osvetljenje pruža moderan luster firme "Apparatus".

 

Trpezarija POSLE

 

Enterijerom dominiraju tamniji tonovi zelene i braon boje kao omaž prirodi regije u kojoj se kuća nalazi. Smeštena je na obodu Forest parka, jedne od najvećih urbanih šuma u SAD i stoga je na izbor materijala kojima je opremljena kuća veliki uticaj imalo bogato i raskošno zelenilo okolnih šuma.

 

Kao kontrast tamnijim tonovima, u ceo enterijer doma uneta je dekorativna rasveta i nameštaj razigranih boja, poput pink i senf žute, kako bi stil što bolje odgovarao vedrom karakteru klijenata i njihovoj deci.

 

Kuhinja

 

Nekadašnja kuhinja bila je prostrana i funkcionalna, međutim, njeno uređenje bilo je izuzetno zastarelo.

 

Kuhinja PRE

 

Prostor kuhinje osvežen je svetlim bojama, a jedan od najinteresantnijih detalja u novom enterijeru je dekoracija na zidnim pločicama. Dizajnerka Eng-Goetz rukom je oslikala paprat na površini pločica kako bi pružila pogled na "šumu" i prostoriji koja gleda na zgradu u komšiluku. Mural se proteže i preko ugradnog frižidera, kreirajući tako neprekidan pejzaž preko cele kuhinje.

 

Kuhinja POSLE

 

I u ovoj prostoriji velika pažnja posvećena je rasveti: zidna lampa i luster izrađeni su u saradnji dizajnerskog studija "JHID" i firme "GKA Lighting". Uneti su i drugi metalni akcenti, poput mesingane slavine "Waterworks", garnišni i ručki na kuhinjskim ormarićima.

 

Kuhinja POSLE

 

Dnevna soba

 

Formalna dnevna soba pre renoviranja – prostorija bez interesantnih detalja koji bi pružili karakter prostoru.

 

Dnevna soba PRE

 

Sofe polukružnog oblika povratile su popularnost i poslednjih godina mogu se videti u "trendi" enterijerima širom sveta. Tapacirana u pink somot, ova sofa se savršeno uklopila u moderan retro stil nove dnevne sobe. Atraktivan luster proizvođača "Neri & Hu" uneo je novu energiju u prostor.

 

Dnevna soba POSLE

 

Spavaća soba

 

Nekadašnja glavna spavaća soba bila je funkcionalna, ali joj je nedostajalo pripojeno kupatilo. To je bila još jedna od većih arhitektonskih intervencija koje su načinjene u okviru renovacije kuće.

 

Spavaća soba PRE

 

Studio "JHID" je stoga iskoristio terasu sobe kako bi dobio dodatan prostor za novo glavno kupatilo. Uz to, enterijer sobe odenut je u zelene i žute tonove i isti stil zadržan je u svim prostorijama doma.

 

             

Spavaća soba POSLE

 

Foto: Jessica Helgerson Interior Design