PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Otkrivamo tajnu najvećih ušteda u grejanju

 • Objavljeno:
 • 10.1.2020

Svaki prvi sneg i prvi nagoveštaj prave zime pokreće čuveno pitanje – kako se najpovoljnije grejati ove sezone? I ne čudi što se baš to iznova i iznova pitamo svake zime jer je upravo grejanje najveća režijska stavka u našem kućnom budžetu.

 

A odgovor se nalazi u "zlatnom proračunu grejanja", odnosno jednačini koju su osmislili stručnjaci i instalateri za grejanje na osnovu praktičnog iskustva na samom terenu. A ta jednačina otkriva da jedan sistem grejanja tokom svog životnog veka prosečno potroši i do 20 puta više energenata nego što je sam koštao. Zato u nastavku otkrivamo tri pravila koja treba da sledite ako želite da obezbedite najveće uštede u svom domu.

 

 

Prvo pravilo: Izbor "pravog" energenta ne garantuje uštede

 

Bez obzira da li živite u stanu ili kući, gradu, prigradskom naselju ili selu, najveća zabluda je da vam od izbora energenta najviše zavise troškovi za grejanje.

 

Zašto? Zato što nam je svima dobro poznato da cene energenata periodično variraju, pa je veoma teško predvideti koji energent će biti najisplativiji na duže staze. Tako dolazimo do zaključka da odabir određenog energenta, ma koliko bio povoljan u trenutku izbora, nije nikakva garancija da ćemo dugoročno obezbediti najveće uštede. I to je prvo pravilo koje morate da imate u vidu.

 

Čak ni najisplativiji energent neće doneti maksimalne uštede ako nisu obezbeđeni svi drugi preduslovi koji dominantno utiču na potrošnju. Zato moramo uzeti u obzir i drugi bitan element, a to je sistem koji koristite za grejanje.

 

 

Drugo pravilo: Sistem grejanja je bitan, ali ne i presudan

 

Iskustvo iz prakse pokazuje da se korisnici najteže odlučuju za zamenu sistema za grejanje koji trenutno koriste. Razlozi su brojni. Pre svega, to zahteva dodatne investicije, nekada je čak i mogućnost izbora sistema vrlo ograničena u zavisnosti od toga da li živite u stanu ili kući, da li je vaša lokacija gasifikovana ili pogodna za određene sisteme kao što su toplotne pumpe.

 

Međutim, koji god sistem da odaberete i procenjujete moguće uštede, vrlo brzo ćete shvatiti da postoji jedan preduslov. Naime, svaki iskreni prodavac i instalater ponoviće vam istu rečenicu: "Ovaj sistem grejanja obezbediće vam uštede koje zvanično navodimo samo pod uslovom da imate odličnu toplotnu izolaciju u stanu ili kući". I upravo u tome leži odgovor na naše ključno pitanje.

 

       

 

Zlatno pravilo: Dobra termoizolacija donosi najveće uštede

 

Bez obzira na enegrent i sistem grejanja koji odaberete, kvalitetna termoizolacija je ključni element koji donosi najveće uštede. I stoga svi rekorderi u uštedama znaju da je tajna najvećih ušteda upravo u termoizolaciji. Zato potragu za najboljim rešenjem treba započeti izborom kvalitetnih građevinskih i izolacionih materijala koji će dugoročno štedeti za vas. 

 

A neprikosnovenog šampiona u borbi protiv velike potrošnje možemo pronaći upravo na tržištu Srbije. U mnogim zemljama već važi za prvi izbor u kategoriji građevinskih materijala, a u Nemačkoj  je proglašen za najbolji građevinski materijal 20. veka. U pitanju je Ytong Termoblok – neprikosnoveni šampion u štednji energije koji spada u kategoriju premium građevinskih materijala koji su u našoj zemlji dostupni po pristupačnoj ceni. 

 

 

Ušteda u troškovima grejanja i hlađenja koji obezbeđuju Ytong Termoblokovi kreću se čak i do 50 odsto. A tajna velikih ušteda krije se u osobini YTONG materijala da ne akumulira toplotu zahvaljujući njegovoj jedinstvenoj ćelijskoj strukturi koja se sastoji od miliona malih vazdušnih ćelija koje efikasno sprečavaju gubitak energije i osiguravaju vrhunsku termoizolaciju. Kada grejete prostorije sa zidovima od "tradicionalnih" materijala najpre se greju sami zidovi, a tek nakon što se zagreju zidovi, počinje grejanje prostora. Kod YTONG blokova nema akumulacije toplote u zidovima, već se greje samo prostor, pa se tako ostvaruju višestruke uštede u računima, kako zimi za grejanje, tako i leti za hlađenje.

 

I tako dolazimo do "zlatnog proračuna za grejanje" koji otkriva da najveće uštede pri grejanju donosi kvalitetna izolacija jer godinama i decenijama štedi za vas i tako vremenom otplaćuje samu sebe. 

 

Izvor: Promo

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Kako da očistite kuhinjske ormariće

  Različite površine zahtevaju različite načine čišćenja. Zato je potrebno da prilagodite sredstvo vrsti materijala od kojeg je napravljen kuhinjski nameštaj. Otkrivamo vam različite tehnike čišćenja kako bi vaši kuhinjski ormarići – bilo da su od drveta, farbani ili lamelirani, uvek bili u savršenom stanju.

  Saznaj više

  photo

  Staklena kuća na norveškom fjordu

  Na severu Norveške nalazi se slikoviti arhipelag Lofoten, divlje i izolovano okruženje u kojem je renomirani arhitektonski biro Stinessen Arkitektur projektovao i izgradio jedinstvenu kuću za odmor, nazvanu Efjord.

  Saznaj više

  PR

  Kako sprečiti kondenzaciju u domu

  Kao deca voleli smo da crtamo po zamagljenim prozorima, ali da li znamo kako ta magla na prozorima nastaje? Da li je to pokazatelj količine vlage u prostorijama u kojima živimo? Pružamo vam korisne savete kako da redukujete kondenzaciju u enterijeru.

  Saznaj više

  photo

  Porodični biser u Novom Sadu

  Idealan spoj inovativnih ideja, kvalitetnih materijala i besprekorne izgradnje utkan je u projekat jedne od najatraktivnijih novih kuća u Novom Sadu, čiji je kvalitet prepoznat na takmičenju Xella Triumph i ovenčan nagradom za Najbolju porodičnu kuću u 2019. godini.

  Saznaj više

  PR

  Kako da svoje potkrovlje učinite energetski efikasnim i uštedite

  Koliko puta vam se desilo da kada prođete pored prozora osetite hladan vazduh kako struji? Nekada čak osetite i jači vetar. Da ne pominjemo to što vam je u prostoriji stalno hladno, pa i ako su radijatori vrući. Zamislite kako je tek u potkrovljima.

  Saznaj više

  photo

  Staklena kuća u kojoj se ogleda priroda

  Moskovski arhitekta Alexander Nerovnya poznat je po atraktivnim projektima gde objekte minimalističkog stila smešta u netaknute predele, kreirajući harmonične spojeve između izgrađenog i prirode.

  Saznaj više

  PR

  3 efikasna načina da unapredite porodične odnose uz pomoć uređenja enterijera

  Veća privatnost u domu je ključ boljih odnosa u porodici, pokazuje najnovije istraživanje o svakodnevnom životu kod kuće koje je sprovela kompanija IKEA. Stoga vam otkrivamo kako da kreirate prostor koji vam obezbeđuje više privatnosti za individualne i zajedničke aktivnosti u domu, a ujedno osnažuju i obogaćuju i vas i celu vašu porodicu.

  Saznaj više

  photo

  Kuća u kojoj raste drveće

  Brišući jasne granice između eksterijera i enterijera, arhitekti firme Vo Trong Nghia projektovali su i izgradili originalnu porodičnu kuću u vijetnamskom gradu Ho Ši Min, čije su prostorije ispunjene brojnim vrstama biljaka.

  Saznaj više

  photo

  Vodič za preživljavanje letnjih vrućina u gradu

  Kako klima uređaji postaju sve potrebniji i rasprostranjeniji, postavlja se i pitanje njihovog izbora, ali i načina na koji ih koristimo. Stoga vam otkrivamo savete koji će vam pomoći da održavate unutrašnju temperaturu koja je prijatna za organizam, uštedite na računima za struju i učinite nešto dobro za našu planetu.

  Saznaj više

  photo

  Kako do najvećih ušteda u grejanju u novim i starim objektima

  Nova grejna sezona uvek donosi i nove nedoumice. Za koji način grejanja se opredeliti, koji energent odabrati, ali i koje potencijalne investicije se zaista isplate? Otkrivamo vam rešenje za stare, ali i nove objekte koje će garantovano obezbediti velike uštede u vašem kućnom budžetu. 

  Saznaj više