PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Kuća u kojoj raste drveće

  • Objavljeno:
  • 3.1.2020

Brišući jasne granice između eksterijera i enterijera, arhitekti firme Vo Trong Nghia projektovali su i izgradili originalnu porodičnu kuću u vijetnamskom gradu Ho Ši Min, čije su prostorije ispunjene brojnim vrstama biljaka.

 

Već prvi pogled na fasadu kuće otkriva da nas čeka zadivljujuća i neobična unutrašnjost: iz svih otvora na kući vire grane, dok se puzavice obavijaju oko ograda na balkonima.

 

 

Arhitekti su prevazišli uobičajeno oplemenjivanje životnog prostora sobnim biljkama u saksijama i vazama, i umesto toga zelenilo integrisali u fizički prostor doma.

 

      

 

Hodnici, stepeništa i sobe obogaćeni su prirodnim "pregradama" koje, štite od sunca, prečišćavaju vazduh u kući i unose boje u prostor.

 

 

Nazvana "Stepping Park House", ova kuća je poslednji iz serije sličnih projekata koji nose simboličan naziv "House for Trees", odnosno "Kuća za drveće".

 

 

Projekat je zamišljen tako da vrati zelenilo u sve gušće naseljene delove najvećeg grada u Vijetnamu i ukaže na ekološke probleme koji su posledica nedostatka zelenih površina u gradu, kao što su pregrevanje i zagađenje vazduha.

 

 

Kuća je organizovana oko velikog atrijuma koji dijagonalno preseca tri sprata kuće. Njeni veliki prozori prekriveni su metalnim rešetkama oko kojih se uspinju puzavice.

 

 

Poslednji nivo kuće je krovna terasa koja je ispunjena prirodnom svetlošću i mnoštvom biljaka što stvara još čvršću vezu s okolinom kuće, a posebno sa parkom koji je u neposrednoj blizini.

 

 

"Retka je prilika imati parcelu u Ho Ši Minu koja je smeštena uz zeleni javni prostor. Stoga smo se fokusirali na to da dizajniramo kuću koja će biti produžetak svoje okoline tako što smo integrisali zelenilo iz parka u unutrašnji prostor kuće. To je pružilo osećaj kontinuiteta kroz više nivoa kuće i kreiralo okruženje koje je slično šumi, uprkos tome što se nalazi unutra, kažu iz firme VTN Architects.

 

 

 

 

 

 

Foto: Hiroyuki Oki