PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dizajn i tradicija u mišelinskom restoranu u Pragu

 • Objavljeno:
 • 4.1.2021

Enterijer restorana fine kuhinje "La Degustation Bohéme Burgouise" u starom delu Praga, modernizovan se i oplemenjen je elementima češke tradicije zahvaljujući renomiranom studiju "Olgoj Chorchoj".

 

Kada je restoran u okviru lanca Ambiente dobio Mišelinovu zvezdicu, žiri je izrazio iznenađenje zbog nedostatka tradicionalnih čeških proizvoda u enterijeru – a pre svega češkog kristala,  uzevši u obzir dugu tradiciju koju neguje ova zemlja u izradi predmeta od najfinijeg stakla.

 

Dizajneri Michal Froněk i Jan Němeček iz najpoznatijeg češkog studija "Olgoj Chorchoj", prihvatili su ovu primedbu kao važan zadatak pri renovaciji enterijera restorana.

 

Kao rezultat opsežne renovacije, tradicionalne češke tehnike izrade primenjene su u većini elemenata enterijera i to na materijalima: staklu, drvetu, kamenu i koži.

 

Jedan takav element primećuje se već na ulazu u restoran – atraktivan zid izrađen od prozirnih staklenih cigli, koji razdvaja ulazni deo od glavnog dela restorana.

 

 

Bez sumnje najimpresivniji predmeti u enterijeru, elementi koji plene pažnju, su masivni lusteri od češkog kristala. Luster "Consomé" poseduje vrlo neobičnu formu i sastavne elemente – čini ga venac od individualnih kristalnih komada, načinjenih tako da podsećaju na životinjske kosti koje se koriste za pravljenje ukusnih supa u restoranu.

 

 

Precizno izrađeni detalji i oblici skladno se uklapaju, i otkrivaju se posetiocima tek na bliži pogled.

 

 

Tradicija Češke primećuje se na drvenim podovima, sastavljenim od ručno sečenih ploča, izrezanih od hrastova iz bašte Kinsky u Pragu. Nepravilan oblik drvenih pločica kreira atraktivnu geometrijsku šaru, koja se nastavlja sve do kuhinje.

 

Sličan motiv ponavlja se i na kuhinjskim površinama, pre svega na podu koji je popločan heksagonalnim pločicama izrađenim od livenog bazalta. Efektna šara drvenog i bazaltnog poda kreira dinamičan efekat koji dominira enterijerom.

 

 

Oblik pločica inspirisan je strukturom ćelije, čime su dizajneri studija kreirali vezu sa organskim poreklom namirnica koje se koriste u restoranu.

 

 

Nameštaj je takođe unikatan i ručno rađen. Stolovi su izrađeni od livenog gvožđa sa debelim pločama od prirodnog drveta, čija središta krase komadi drveta sa vidljivim godovima, od kojih neki imaju i 80 centimetara u prečniku.

 

 

Stolice su izrađene u goveđoj koži, sa naglašenim dekorativnim šnirom, takođe u skladu sa češkom tradicijom. Paleta boja i materijala nije napadna, upravo suprotno. Raznovrsni materijali – uključujući i tavanicu od metalnih panela u boji zlata, harmonično koegzistiraju u enterijeru i pružaju mu poseban šarm.

 

 

Primena visokokvalitetnih materijala nije kreirala osećaj preteranog luksuza, već je upotrebljena da stvori prijatnu atmosferu za uživanje u gastronomskim specijalitetima restorana.

 

Foto: Olgoj Chorchoj / La Degustation Bohéme Burgouise 

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Top trendovi u uređenju enterijera 2021.

  Skladna i opuštajuća atmosfera u domu? Da, svakako! Dom koji pritom podstiče živost i dobro raspoloženje? Još bolje, zar ne? Otkrivamo vam kako da postignete upravo takav efekat pomoću efektnih komada nameštaja jer upravo spoj spokojstva i živosti karakteriše sve trendove u uređenju enterijera koji će obeležiti 2021. godinu.

  Saznaj više

   

  photo

  Sofisticirani luksuz u Alpima

  Privatna planinska vila smeštena u Kurševelu, jednoj od najpoznatijih skijaških destinacija u francuskim Alpima, savršen je prmer diskretnog i nenametljivog luksuza koji u prvi plan stavlja eleganciju, harmoniju i udobnost.

  Saznaj više

  photo

  Izvrstan dizajn češkog studija Olgoj Chorchoj

  Od proizvoda vrhunskog dizajna, preko stambenih i poslovnih enterijera, pa do rekonstrukcija istorijskih i industrijskih zgrada, širok je spektar projekata najpoznatijeg češkog studija – Olgoj Chorchoj iz Praga. Predstavljamo vam neke od njihovih najatraktivnijih projekata.

  Saznaj više

  photo

  Prvi podvodni kružni tok na svetu

  Spektakularne fotografije podvodnog tunela sa prvim podvodnim kružnim tokom na svetu, otkrivaju da će putovanje po Farskim ostrvima za sve stanovnike i turiste od sada biti brže, ali i mnogo interesantnije iskustvo.

  Saznaj više

  photo

  Novogodišnji ambijent u tri šarmantna enterijera

  Bilo da volite svedenu i diskretnu dekoraciju ili praznike ne možete da zamislite bez svetlucavih lampica, sigurni smo da ćete pronaći inspiraciju u jednom od ova tri enterijera dekorisana u novogodišnjem duhu.

  Saznaj više

  photo

  Drvene kućice u divljini norveške šume

  Drvene kućice Woodnest cabins su moderno utočište skriveno među drvećem u blizini mesta Oda u Norveškoj. Za ljubitelje prirode, ali i one koji se ne plaše avanture i uvek žele da probaju nešto novo, ove kućice biće savršeno mesto za odmor.

  Saznaj više

  photo

  Povratak oblih linija

  Sada, više nego ikad ranije, imamo potrebu da kreiramo opuštenu i bezbrižnu atmosferu unutar naših domova. I upravo je to razlog zašto uređenje enterijera nameštajem, tepisima i rasvetom oblih linija doživljava veliki povratak na svetsku dizajn scenu.

  Saznaj više

  photo

  Top 10 najbizarnijih zgrada na planeti

  Ako pomišljate da su ove građevine suviše čudne da bi bile realne, varate se! Puštamo vas da uživate u listi najneobičnijih zgrada na svetu i  kreativnosti koju su iskazali njihovi domišljati arhitekti.

  Saznaj više

  photo

  Pločice koje će spasiti korale

  Naučnici sa Univerziteta u Hongkongu, zajedno sa arhitektima, pomorskim istraživačima i inženjerima, kreirali su "grebenske ploče" koje podstiču rast korala, kako bi predupredili biološki disbalans pomorskog sveta.

  Saznaj više

  photo

  Sofisticirana estetika u srcu Vračara

  U predivnom ambijentu Lamartonove ulice na Vračaru, u okviru novog stambenog objekta nalazi se nesvakidašnji porodični stan koji na sofisticiran način redefiniše klasičnu estetiku luksuza.

  Saznaj više