PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

10 veličanstvenih zgrada sa balkonima poput skulptura

  • Objavljeno:
  • 15.3.2024

Neobični, originalni balkoni na fasadama širom sveta privlače pažnju prolaznika i definišu karakter zgrade. Pogledajte deset fantastičnih rešenja fasada sa balkonima, koji su poput skulptura u prostoru.

 

Jedan od arhitektonskih elemenata koji često privlači pažnju i osvaja srca prolaznika su neobični balkoni na fasadama zgrada širom sveta. Pored toga što obezbeđuju funkcionalnost i dodatni prostor, zahvaljujući svom originalnom oblikovanju mogu postati i prava umetnička dela, koja definišu identitet i karakter zgrada.

 

U ovom članku osvrnućemo se na deset fantastičnih primera arhitektonskih fasada, po izboru magazina Dezeen, sa neobičnim balkonima koji su postali simboli kreativnosti i inovativnosti u savremenoj urbanoj arhitekturi.

 

 

Kaktus Towers, Danska, BIG

 

 

Danski arhitektonski studio BIG projektovao je Kaktus kule koje se sastoje se od dve zgrade sa ukupno 495 stambenih jedinica i karakterističnim trouglastim balkonima koji im daju izgled kaktusa.

Stambene jedinice imaju zarotirane osnove, što svakom domu pruža jedinstven pogled na Kopenhagen sa svog balkona.

 

 

Q Residences, Holandija, Studio Gang

 

 

Q Residences američkog Studio Gang sastoji se od osmospratne strukture nazvane Qube i dvadesettrospratne strukture nazvanu Quartz, koje su povezane javnim trgom.

Betonski elementi koji izlaze iz konstrukcije oblažu fasadu, što svakoj stambenoj jedinici daje kosu terasu koja izgleda kao da "migrira unutar i izvan fasade".

 

 

Barangaroo House, Australija, Rogers Stirk Harbour + Partners

 

 

Barangaroo House ima terasaste balkone obložene letvicama od ugljenisanog drveta. Na ovim terasama nalaze se restorani iz kojih se pruža pogled na preuređeni južni deo Barangaroo u Sidneju.

Balkoni na gornjim spratovima okruženi su uzdignutim žardinjerama i opremljeni pokretnim staklima koja povezuju balkone sa unutrašnjim prostorima zgrade.

 

 

Apartment complex, Francuska, Peripheriques Marin+Trottin i Jumeau Architectes

 

 

Meandrirajući balkoni oivičeni metalnim balustradama karakterišu ovaj pariski stambeni kompleks u L'Ile-Saint-Denisu.

Kompleks ima osam spratova sa dupleks stanovima na najvišem nivou. Njegovi talasasti balkoni stvaraju privatne prostore ispred svakog stana, održavajući istovremeno zajednički prolaz duž cele zgrade.

 

 

MN15 Ibirapuera, Brazil, Königsberger Vannucchi Arquitetura

 

 

MN15 Ibirapuera je stambena zgrada sa nepravilnim balkonima obloženim staklom koji izdaleka deluju nagnuto, što zgradi daje skulpturalan izgled.

Neki od balkona izviruju prema spolja, dok su drugi povučeni. Duž uglova zgrade, balkoni deluju kao da se pomeraju u različitim pravcima, stvarajući živopisnu siluetu zgrade.

 

 

L'Arbre Blanc tower, Francuska, Sou Fujimoto

 

 

Ova kula u Montpellieru, Francuska, oblikovana je po uzoru na drvo i sadrži 114 apartmana sa balkonima na konzolnim nosačima, dizajniranim da promovišu život na otvorenom.

Mnogi od balkona izlaze dužinom preko sedam metara. Balkoni dupleks stanova povezani su stepenicama, koje imaju za cilj da podstaknu interakciju stanara na različitim spratovima.

 

 

Iqon skyscraper, Ekvador, BIG

 

 

Balkoni nalik na pikselizovane kutije definisu stambeni neboder Iqon, takođe dizajniran od strane BIG-a, koji uključuje 220 apartmana. Balkoni su napravljeni od betona, a na njima su biljke i drveće karakteristično za Južnu Ameriku.

Neboder visok 133 metara opremljen je komercijalnim i kancelarijskim prostorima.

 

 

Norfolk apartment block, Australija, Koichi Takada Architects

 

 

Ovaj stambeno-poslovni blok u Queenslandu ima talasaste balkone sa sklopivim rebrastim drvenim oblogama, inspirisanim strukturom šišarki.

Na parceli površine 1.012 kvadratnih metara uz obalu mora nalazi se 15 stanova, dva penthausa i prizemlje sa teretanom, bazenom i saunom. Zakrivljeni balkoni se preklapaju kako bi obezbedili zaštitu od sunca stanarima ispod.

 

 

Sky Yards Hotel, Kina, Domain Architects

 

 

Hotel Sky Yards ima 48 soba i sa balkonima dizajniranim da usmeravaju pogled prema gore, okvirujući planinsku liniju horizonta.

Arhitektonski studio Domain Architects iz Šangaja naziva ove balkone "mikro dvorištima", a svaki ima otvor izrezan u spoljnom zidu. Ova mikro dvorišta su duboka i dizajnirana su da budu dovoljno prostrana da uključuju bašte i kade na otvorenom.

 

 

Chongqing housing development, Kina, Safdie Architects

 

 

Eling Hill, površine od 42.740 kvadratnih metara dizajniran je da svakom od svojih 126 apartmana obezbedi balkon uklopljen u harmoničnu, talasastu fasadu.

Zgrada gleda na reku Yangce, a njeni balkoni delimično su zasenčeni slobodnim, zaobljenim rešetkama, prateći topografiju terena.

 

 

Izvor: dezeen.com

Tekst: redakcija Kuće stil