PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zdrav život počinje (k)od kuće

  • Objavljeno:
  • 18.9.2015

Evropljanima je zdrav dom mnogo značajniji za zdravlje nego izbegavanje duvana i redovna fizička aktivnost, pokazuje najnovije istraživanje Healthy Home Barometer, koje je sprovela VELUX grupa.

 

Stoga kreiranje zdravog doma postaje sve značajniji faktor zdravog životnog stila jer boravak u nezdravim uslovima može da dovede do astme i hroničnog umora, ali i da uzrokuje loš učinak odraslih osoba na poslu ili da naruši sposobnosti učenja kod dece. 

 

 

Naučnici zato sve češće upozoravaju  na ove, ali i mnoge druge opasnosti sa kojima se suočavamo kada živimo u nezdravim domovima, a posebno na činjenicu da ne činimo dovoljno da otklonimo ili prevaziđemo nedostatke čak i kada smo svesni istih. Upravo to je jedan od najbitnijih zaključaka studije Healthy Home Barometer 2015, koja je rađena među stanovnicima 12 evropskih zemalja. 

 


   Kako kreirati zdravu i inspirativnu kućnu atmosferu za dete

 

   Početak nove školske godine idealan je trenutak da uradite nešto za svoje mališane i olakšate im    novi početak, a jedan od najboljih načina da to i postignete je da im obezbedite prijatnu                    atmosferu u domu svakog dana. Pogledajte i kako!


 

"Evropljani žele domove koji su energetski efikasni, dok im istovremeno obezbeđuju udobnost i zdrav život. Ljudi jednostavno žele zdrave domove", kaže CMO VELUX Grupe Michael K. Rasmussen, koji je i inicirao ovu studiju.

 

Uzroci za stvaranje nezdravog doma kreću se od neredovnog provetravanja, preko sušenja odeće unutar prostorija, do života sa premalo osvetljenja u toku dana ili spavanja u previše osvetljenim prostorijama. Verovali ili ne, upravo svež vazduh i dnevna svetlost važniji su za zdravlje čak i od režima ishrane, pa su upravo to elementi od kojih bi trebalo da se krene pri kreiranju zdravog doma.

 

 

Ako niste sigurni kako da obezbedite dovoljno svetlosti, obavezno pogledajte tri osnovna vodiča za osvetljenje doma:

 

  1. Kako da odaberete pravi krovni prozor;
  2. Koje roletne se koriste za doziranje i prilagođavanje nivoa svetlosti;
  3. Kako da omogućite prirodno osvetljenje prostorije bez prozora.

 

 

O tome koliko su ovi saveti bitni najbolje svedoči upravo prethodno spomenuto istraživanje koje otkriva da su ispitanici iz 12 evropskih zemalja u zdravstvenom pogledu prednost dali svežem vazduhu i dnevnoj svetlosti u odnosu na ishranu bogatu voćem i povrćem.

 

Međutim, iako je na osnovu toga logično zaključiti da bi se ispitanici pre bavili unapređenjem unutrašnje klime u svojim domovima, nego što bi se aktivno bavili fizičkim aktivnostima i vežbanjem, pripremom i konzumiranjem zdrave hrane ili prestankom pušenja, realnost je potpuno drugačija.  

 

 

Naime, većina Evropljana i dalje suši odeću unutar prostorija za život, uprkos činjenici da se nivo vlažnosti i pare povećava, što vodi respiratornim oboljenjima. Uglavnom se spava u nedovoljno zamračenim prostorijama, što znači da telo ima manje šanse da se odmori  i oporavi  posle dugih i napornih dana. Štaviše, čak četvrtina populacije izbegava da provetrava  svoje domove u zimskom periodu.

 

 

 

Iako zdrav dom za mnoge od nas predstavlja prioritet, najčešće ipak živimo u uslovima koji narušavaju naše zdravlje ili blagostanje, čak i bez svesnosti o tome koliko ih zapravo ugrožavamo.

 

"Obezbeđujući prirodnu, dnevnu svetlost  tokom dana i potpuni mrak u toku noći, veoma značajno utičemo na naše opšte zdravlje i blagostanje. Takođe i svež vazduh. Svi ovi faktori su deo zdravog životnog stila, kao što je i zdrav režim ishrane i odlazak u teretanu", objašnjava Michael K. Rasmussen.

 

 

Foto: VELUX