PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zavirite u Dubai Mall, najveći tržni centar na svetu

  • Objavljeno:
  • 28.1.2015

Dubai Mall je najveći i najposećeniji tržni centar na svetu – pravi raj za sve one koji prate svetske trendove. Smešten je u blizini Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu, a da biste ga obišli potrebno vam je čak nekoliko dana.

 

"Dubai Mall" je glavna atrakcija Dubaija. Otvoren je 2008. godine, u sklopu kompleksa vrednog 20 milijardi dolara, čiji su deo i Burdž Kalifa i Dubai fontana. Ono što ga izdvaja od ostalih nisu prodavnice luksuznih brendova, već obilje propratnog sadržaja. Na prostoru od 1.124.000 kvadratnih metara, pored 1.200 butika, nalaze se i tematski zabavni parkovi, 22 bioskopa, hotel sa 250 soba, replika čuvene londonske ulice Regent, klizalište, skijalište, akvarijum, vodopad, fontane...

 

Zahvaljujući raznovrsnom sadržaju, "Dubai Mall" postao je najposećeniji tržni centar na svetu. Godišnje ga poseti više od 65 miliona ljudi. Zanimljiv je podatak da se u njemu odigrava više pešačkog saobraćaja nego na Ajfelovoj kuli, Nijagarinim vodopadima i Diznilendu zajedno.

 

"Dubai Mall" je idealno mesto za sve. Modna avenija čuvena je po raskošno opremljenim buticima vodećih svetskih brendova, ali i modnim revijama. Oni koji ne prate modne trendove mogu da uživaju u "Candylicious"-u, zvanično najvećoj prodavnici slatkiša na svetu.

 

Akvarijum sa 33.000 morskih životinja

 

S druge strane avenije, nalazi se akvarijum sa 33.000 morskih životinja. Masivna akrilna ploča koja posetiocima pruža zadivljujuć pogled u podvodni svet najveća je na svetu. Za one neustrašive tu je i tunel sa ajkulama, a kako sve to izgleda možete videti u video zapisu koji sledi.

 

 

Klizanje u sred Dubaija

 

Klizanje i sankanje na veštačkom snegu, kao i uživanje u alpskom ambijentu, upotpunjuju doživljaj tokom boravka u tržnom centru "Dubai Mall", u kojem se nalazi centar za rekreativno klizanje i to olimpijskih dimenzija - prvi takve vrste u Dubaiju. 

 

 

Najveća fontana na svetu

 

Ogroman vodopad koji se sliva unutar tržnog centra posetioce upućuje na "Grove aveniju" sa elitnim restoranima i moderno dizajniranim kafeima. Tu su i filmski centar sa 22 bioskopa, kao i tematski park "SEGA Republic", u kojem posetioci mogu da uživaju u više od 150 zabavnih igrica.

 

Ispred "Dubai Mall"-a, na veštačkom jezeru, nalazi se još jedna velelpna građevina - najveća fontana na svetu. Izgradnja ove 275 metara duge vodene skulpture koštala je 218 miliona dolara. Fontana je osvetljena sa 6.600 reflektora i 25 projektora u boji. Izbacuje mlaz vode do 73 metara visine, a snopovi svetlosti koje stvara mogu se videti i na 32 kilometara udaljenosti. Ova nesvakidašnja igra vode, svetlosti i boja praćena je muzikom - tradicionalnim arapskim numerama i modernim svetskim hitovima.

 

 

Ako vas zanimaju i drugi arhitektonski poduhvati od kojih zastaje dah, pogledajte i kako izgleda tržni centar sa fasadom od 42.000 srebrnih kuglica koji su arhitekte iz holandskog arhitektonskog biroa “UNStudio” izgradile u kineskom gradu Vuhanu, ali i bašta od milijardu dolara u Singapuru.

 

 

Foto: Architecturendesign.net