PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zanzibar – predvorje raja

  • Objavljeno:
  • 24.10.2016

Postoje mnoga divna mesta na našoj "Plavoj planeti". Kada ih vidimo, probude ono naše iskonsko sećanje na savršen mir, lepotu jednostavnosti, sklad i harmoniju. To su ona mesta gde se istinski  osećamo kao kod kuće, gde vreme teče nekim svojim drugačijim tokom i sve ima drugačiji smisao. Jedno od njih je definitivno – Zanzibar.

 

Prelepo zeleno ostrvo uz zapadnu obalu Tanzanije, koje zapljuskuje topli i zeleni Indijski okean, još uvek nije na turističkoj listi TOP destinacija. I baš ta činjenica daje mu dodatnu dozu atraktivnosti. Za one kojima bujna, divlja i raskošna, a nekomercijalizovana priroda predstavlja mnogo veću vrednost prilikom izbora mesta za odmor, za avanturu, za ,"punjenje baterija", za istraživanje i pomeranje granica. Za sve njih, Zanzibar je pravo predvorje raja.

 

Ako planirate odmor ili poslovno putovanje ka više od 150 destinacija širom sveta, ne propustite sjajnu akciju Qatar Airways-a koja traje do 15. maja i obezbedite do 40% popusta za putovanja od 16. avgusta 2017. do 20. marta 2018.      KLIKNITE NA BANER ISPOD I IZABERITE SVOJU OMILJENU DESTINACIJU 

 

 

 

Kada sam se odlučila za putovanje na Zanzibar, prijatelji su mi u šali rekli da su mislili da on postoji samo u vicevima i šalama – kao mesto na kraju sveta ili u pesmi "Povedi me u Zanzibar", od pre pre 40 godina. I zaista zvuči tako, ali je Zanzibar zapravo jedan neistraženi dragulj "Crnog kontinenta". Ono što niko ne očekuje da se krije iza tog neobičnog imena, jesu čarobni, bajkoviti pejzaži, beskrajne bele peščane plaže, smaragdno zeleno more i kristalno, blistavo nebo. I moj prvi utisak bio je takav – mora da se neko šali sa mnom – ovakvo mesto stvarno postoji?!

 

 

Živopisni ritam magičnih plaža

 

Posebnu draž i taj magični utisak donosi i činjenica da se često nađete sami na tim nepreglednim plažama potpuno zaštićeni od vreve i gužve turista kakvu biste možda očekivali na ovakvoj destinaciji. Naročito u svitanje dana, kada su boje i oblici topli i meki, i sasvim različiti od onih koji će sinuti u svom koloritu kada sunce bude visoko u zenitu, na samo 6 stepeni južnije od Ekvatora.

 

 

 

A u kasnim popodnevnim satima kolorit postaje još živopisniji. Plavetnilo neba ukrase brojni šareni "zmajevi", kao glavni rekviziti sve popularnijeg "kajt surfinga" (kite surfing). Izuzetno atraktivan ekstremni sport prepun adrenalina, prosto mami da mu se prepustite i ukrotite smaragdne talase, dok vas vuče vaš "zmaj". U ovom potpuno čarobnom izazovu možete uživati na istočnoj obali Zanzibara, a posebno se preporučuje onima kojima bi usporeni, relaksirajući ritam života ili odmora bio dosadan.

 

 

 

Beli, perfektno sitan i utaban pesak idealna je podloga za sportove s loptom, pa pripreme za novu sezonu u fudbalu mogu da se odvijaju u senci palmi. Igre u pesku uz zapljuskivanje talasa omiljene su deci svih uzrasta, svih rasa i nacija.

 

 

 

Klima je izuzetno prijatna, idealna tokom cele godine, a dnevne oscilacije u temperaturi često su veće nego između godišnjih doba. Dnevne oscilacije nivoa mora su prilično ekstremne, pa kilometarske oseke dozvoljavaju da istražite dno okeanskih dubina i možda spasite život ponekom morskom ježu, zvezdi ili krabi, bacajući ih u zaostale barice.

 

 

 

Bogatstva neistraženog dragulja

 

Centralni deo ostrva pokriva čuvena "Džozani šuma" (Jozani Forest) u kojoj živi endemična vrsta majmuna – crveni colobus koji se može videti samo na Zanzibaru. Colobusi su vrlo slobodni, radoznali i druželjubivi, kao da su svesni da su zaštićena vrsta. U blizini se nalazi i najveći Centar za uzgajanje leptira u Istočnoj Africi – "Butterfly centar", u kojem leptiri imaju podršku kroz sve faze svoje transformacije tokom kratkog životnog veka od svega par nedelja. Ovo čarobno mesto kao iz bajke posebno privlači decu, ali i ljubitelje ovih divnih stvorenja.

 

 

 

Životinjski svet Zanzibara krase i kornjače svih generacija, od beba do primeraka starih 200 godina koji već decenijama žive na obližnjem ostrvcetu "Zatvoru" (Prisonisland). Divne životinje od kojih mnogo toga može da se nauči. Sporo dišu, sporo se kreću, a sve stižu.

 

 

Faunu Zanzibara, nažalost, ne upotpunjuju velike afričke životinje, iako postoje zapisi da je ovo ostrvo u dalekoj prošlosti naseljavalo mnogo slonova, ali ih sada uopšte nema. Niko ne govori o tome kako i zašto su nestali, jer ove divne životinje verovatno nisu odolele pohlepnim lovokradicama i trgovcima slonovačom. Postoji i legenda o Zanzibarskom tigru, ali i to je sada samo priča za decu ili za radoznale turiste.

 

Zanzibar je poznat i po svojim začinima i dugo je bio najveći izvoznik karanfilića, iako na brojnim farmama uzgajaju i vanilu i biber, đumbir i cimet, kurkumu i muskatni oraščić. Izuzetno je zanimljivo otkriti kako na ovom ostrvu od zelenog žbuna ili drveta nastaje začin kojim ulepšavamo našu hranu, a ponekad i naše živote.

 

 

 

Jedinstveni spoj različitosti

 

Kameni grad - Stontown, glavni je i najveći grad Zanzibara. Pod zaštitom je UNESCO-a i vrlo je poznat po svojim vratima, kojih ima oko 250. I svaka su posebna i jedinstvena. Grad ne odiše čistoćom, ali je izuzetno živ na svojim trgovima, pijacama začina, sveže i pripremane hrane. Vrlo je popularan i noćni market na kojem možete probati sve specijalitete zanzibarske kuhinje.

 

 

To je grad kontrasta, spoj raznolikih kultura i tradicija, afričke i azijske, indijske, arapske i evropske, jer je dugo bio britanska kolonija, ali i pod upravom omanskog sultana. Svaki od tih uticaja filigranski je utkan u svaki detalj njegovih građevina, ulica i trgova, restorana, hotela, pristaništa i luke.

 

 

Rodni je grad i popularnog frontmena grupe "Kvin", Fredija Merkjurija, koji je baš iz ovog grada u svojoj 17-oj godini emigrirao u Britaniju, gradeći čuveni svetsku karijeru. "Mercury’s House" sada je privatna kuća, a postoji tabla koja svedoči o počecima i razvoju tada mladog muzičara ispred koje se rado slikaju turisti.

 

 

Mesto na kojem stanuje sreća

 

Zanzibar je u prošlosti bio poznat po trgovini robovima, bio je mesto odakle su deportovani robovi iz Istočne Afrike do svojih narednih destinacija. I danas postoji katedrala sagrađena na mestu bivše "pijace" robova.  Sumorno i teško mesto na kojem se oseća sva težina patnje i bola tih nedužnih ljudi.

 

 

Međutim, bez obzira na siromaštvo i bedu koja je i danas lako uočljiva, bez obzira na tešku i bolnu istoriju, očigledna je životna radost na licima stanovnika Zanzibara, a iskre u dečijim očima najbolje svedoče o tome da kada živite u predvorju raja, novac i materijalno bogatstvo nisu uopšte preduslovi  za sreću.

 

 

Autor: Jelena JovićHeart Balance Coaching Jelena Jović

Foto: Jelena Jović Heart Balance Coaching Jelena Jović