PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Vodič kroz arhitekturu Barselone

  • Objavljeno:
  • 13.3.2018

Barselona je predivno mesto za turističku posetu, jer ovde možete videti i Stari grad, i zgrade građene u gotičkom stilu, ali i predivne crkve i modernu arhitekturu po kojoj je nadaleko poznata. Arhitektonske bravure Gaudija su su oslikale duh Barse, kako je mnogi nazivaju, a evo i kako.

 

Ukoliko ne možete da izdvojite i za letovanje i za posetu Barseloni, onda spojite "lepo i lepo". Ljoret de Mar letovalište je odlično polazište za istraživanje celokupne Costa Brava regije Španije. Uživati u morskim talasima, prelepim plažama, a moći ćete da napravite izlet do Barselone i upoznate sa njenim arhitektonskim lepotama.

 

1. Sagrada familija

 

Mnogi su upisali arhitekturu upravo zbog Gaudija, arhitekte koji je projektovao čuvenu katedralu Sagrada familija. Čak i oni koji se nikada nisu bavili arhitekturom su nekada čuli za Gaudija.

 

Nažalost, Gaudi nije uspeo da završi svoje vrhunsko umetničko delo. Iako mnogi vezuju čitavu arhitekturu u Barseloni za Gaudija, ona je mnogo više od toga. Ipak, čak i u modernoj arhitekturi koja je u Barseloni uzela maha od 1992. godine, vidljiv je Gaudijev uticaj.

 

Njegov uticaj možda nije vidljiv na prvi pogled, ali ukoliko se dublje analizira, mogu se videti boje i nijanse koje je on koristio, kao i način razmišljanja koji je primenjivao.

 

Očekuje se da će ova čuvena zgrada biti završena do 2026. godine, a ono čemu se svi radujemo je njen fascinantan završetak.

 

 

2. Crkva Santa Maria del Mar

 

Znamenitosti Barselone su raznovrsne, ali Crkva Santa Maria del Mar je jedna od najlepših crkava u Barseloni koja je izgrađena u gotičkom stilu. Izgrađena je u 14. veku, a može se pohvaliti čistotom gotičkog stila, koji je bio veoma redak u srednjevekovnim gađevinama.

 

Ova crkva je mamac za fotografisanje, pa savetujemo da je ni vi ne preskočite, jer je u pitanju delo najfinijeg, jedinstvenog stila gotike.

 

 

3. Kuća Batljo

 

Casa Batllo, kako se ova građevina zove na španskom jeziku, je takođe projektovana od strane čuvenog Gaudija, ali ona izgleda potpuno drugačije od katedrale koju smo pomenuli. Stanovništvo Barselone je zove još i “kuća od kostiju”, jer njena spoljašnjost izgleda kao struktura skeleta.

 

Nepravilni oblici dominiraju ovim arhitektonskim zdanjem. Posebno je zanimljivo da zgrada nije projektovana za instituciju ili turističku atrakciju, već kao kuća za stanovanje srednjeg staleža.

Izgradnja je trajala dve godine, i ovo je delo iz 20. veka. Velika pažnja je bila posvećena detaljima i izgradnji mozaika.

 

 

4. Palata katalonske muzike

 

Ova zgrada je zlato moderne arhitekture Barselone. Spoj materijala koji se ovde koristio je neverovatan i veoma širok. Od čelika, cigle, preko skulptura, keramike, do stakla. Izgradili su je Dominik i Montaner početkom 20. veka.

 

Palata je građena pažljivo kako bi najbolje prikazala Katalonce i njihovu muziku. Fasada je urađena mozaicima, velikim cvetovima i prepoznatljivim skulpturama. Ono što će vas posebno oduševiti  je živopisan auditorijum na spratu, gde je plafon izrađen kombincaijom plavog i zlatnog stakla.

 

 

5. Bolnica svetog Pavla

 

Ovo je fascinantna stara zgrada koja služi kao bolnica. Nju je projektovao Montaner na početku 20. veka, a izgradnja je trajala skoro 30 godina. Ovde se pre izgradnje bolnice nalazio srednjevekovni kompleks, u kome se nalazilo šest malih bolnica iz 15. veka.

 

Bolnica je i danas aktivna, ali postoji deo koji je rezervisan za turiste. Ovde se nalazi prelepi vrtovi, koje nikako ne treba da zaobiđete na svom putovanju.

 

 

6. Magična fontana

 

Magična fontana je izgrađena u obliku terasastog kompleksa fontana, koja se prostiru od dna do vrha brda na kom se nalaze. Najveća atrakcija ove fontane je petanestominutno preplitanje boja, zvukova, talasa itd.

 

Čarobnu fontanu je dizajnirao Buigas, kako bi je prikazao na svetskoj izložbi tridesetih godina. Ona je dizajnirana tako da posetioci mogu da vide lepotu preplitanja boja, koje se prelamaju u vodenim kapima. Fontana je obnovljena 1992. godine, kada su ove bile organizovane Olimpijske igre, i od tada je još veća atrakcija.

 

Kada posetite sve arhitektonske zamenitosti, pronađite mesto gde ćete da gledate zalazak sunca, jer Barselona ima jednu od najlepših panorama na svetu.