PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Verovali ili ne: U stanu od 32 kvadrata - 24 sobe

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Arhitekta Gari Čang napravio je 24 stambene jedinice u stanu od 32 kvadratna metra i to u jednom od najgušće naseljenih gradova – Hongkongu.

 

Čang je godinama istraživao različite mogućnosti optimizacije prostora u malom porodičnom stanu u centru Hongkonga. Iako u njemu živi od svoje 14 godine, rekonstrukciju je započeo tek kada su mu se roditelji iselili. Za razliku od uobičajenog rešenja u takvim situacijama, nije srušio, čak ni pomerio nijedan zid, već je nadodao nove. On je, naime, preuredio svoj stan pomoću kliznih panela i zidova, napravivši 24 različitih jedinica na prostoru od 32 kvadratna metra.

 

Novinari "Njujork tajmsa" posetili su Čangov stan kako bi s uverili u efektnost trasformacije. Zatekli su ga kako igra video igrice u tzv. sobi za igru. Kao dobar domaćin, brzo je ugostio svoje goste. Najpre je uz pomoć daljinskog upravljača podigao veliki ekran, okrivajući prozor, a potom izvukao ručicu u blizini zidnog TV-a i povukao zid ka sredini sobe. Iza kliznog zida, novinari su zaprepašćeno ugledali mali šport sa dve ringle, sudoperu i policu sa začinima. Čang je već pripremao posluženje za svoje goste. "Klizim po stanu", našalio se on.

 

 

Ovaj 50-godišnji arhitekta preselio se sa roditeljima i mlađom sestrom u mali stan u centru Hongkonga kada je imao 14 godina. Stan im je, kako kaže, iznajmila žena koja ima puno nekretnina, tako da je često zaboravljala da dođe po stanarinu. Poput većine od 370 jedinica u 17-spratnoj zgradi, izgrađenoj tokom 1960-ih godina, bio je podeljen na više manjih soba – tri spavaće, kuhinju, kupatilo i hodnik. Čangovi roditelji zauzeli su jednu sobu, sestra drugu, dok je treća bila rezervisana za 20-godišnju podstanarku koju je upamtio po prostoru koji mu je zauzela.

 

Čang je tada spavao na sofi u hodniku, a sada koristi hidraulični krevet koji je sam dizajnirao i koji se sklapa iza sofe tokom dana. "I danas se pridržavam te rutine kada ustajem iz kreveta. Ipak, iz sasvim drugačijih razloga. Tada je to bilo neophodno, a sada zbog transformacije, fleksibilnosti i proširenja prostora", objasnio je on. 

 

 Po završetku studija, roditelji su mu se preselili u veći stan, zajedno sa babom, dedom i rođacima, a njemu predložili da nastavi da iznajmljuje stari "zbog neobično niske stanarine". Umesto da plaća zakup, Čang ga je kupio za oko 45.000 dolara i odmah je počeo sa renoviranjem. U poslednjih 20 godina preuredio ga je četiri puta. Poslednja promena, koju je nazvao "domaćom transformacijom", koštala ga je 218.000 dolara. Uloženi novac se isplatio, istakao je on. Pogledajte i zašto...