PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Top 8 najboljih restorana na svetu u 2021. godini

  • Objavljeno:
  • 18.5.2022

Restorani ne prestaju da nas zadivljuju kako svojim vrhunskim kulinarskim umećem tako i ambijenom i uslugama visokog nivoa. Pogledajte koji su to restorani koji su ispunili ove kriterijume i našli se u vrhu izbora za World's 50 Best Restaurants nagradu.

 

 

8. Lido 84, Italija

 

Lido 84 smešten je na obali prelepog jezera Garda u severnoj Italiji. Pravi je destinacijski restoran, sa zadivljujućim pogledom na jezero koji upotpunjuje specijalitete i gostoprimstvo braće Rikarda i Đankarla Kamaninija koji su ga osnovali.

 

Ono što ovaj restoran čini posebnim jesu kreativna kuhinja i vrhunska usluga. Jedan od jedinstvenih specijaliteta predstalja Torta di Rose, lagana torta sa limunom, parmezanom i patlidžanom, koja se servira prethodno zagrejana na 400 stepeni.

 

 

Enterijer restorana Lido 84

 

 

 

7. Frantzen, Švedska

 

Frantzen, restoran u Stokholmu je jedan od prvih globalnih restorana koji posedje istinski impresivni ambijent. Naime, gosti mogu ručavati dok obilaze prelepo imanje, ili pak sedeti na jednom mestu.

U ovom restoranu služe se vrhunska i krajnje futuristička. Bjorn Frantzen, osnivač restorana je revolucionarno uneo hibrid nordijske kuhinje koja spaja klasične i moderne tehnike sa azijskim notama. Neka od istaknutih jela sadrže morske ježeve i krastavce, kao i plavog jastoga, lardo, prepelice na roštilju sa zelenim graškom i japanskom senfom.

 

 

Frantzén restoran sa elegantnim enterijerom

 

 

6. Maido, Peru

 

Maido restoran, čiji naziv nosi značenje ’’dobrodošli’’ karakteriše kombinacija peruanskih sastojaka u kombinaciji sa japanskim tehnikama. Maido restoran je zapravo stvoren kombinujući kulturu i ukuse  porekla svog osnivača, Micuhare Cumura.

 

U ovom restoranu, spoj latinoameričke i istočnjačke kuhinje dovodi do uzbudljivog i neobičnog menija. Fokus jela je uglavnom na ribi poput miso supe od rakova i tapioke. Goveđi obraz takođe ne treba propustiti, serviran sa japanskim konzerviranim povrćem i pivom od kukurza.

 

 

Maido restoran i njihovo specijalno jelo

 

 

 

5. Odette, Singapur

 

Otkako je otvorio Odette 2015. godine, Džulijen Rojer je čvrsto odlučio da će ovaj restoran biti moderan klasik i jedan od najboljih restorana u Aziji. U restoranu se služe izuzetna, prefinjena jela kuvara rođenog u Francuskoj, koristeći proizvode lično proizvedene u svojoj domovini, Japanu i jugoistočnoj Aziji. Ova odluka donela je Odette tri Mišelinove zvezdice.

 

Jela poput uni sa tartarom od kozica, dagnje ​​i kristal kavijar daju besramno luksuzan ton. Međutim, dok je francuska gastronomija i dalje u srži Rojerovog kuvanja, decenija provedena u Aziji podvrgla je ovim uticajima. Stoga na meniju se mogu naći i odresci goluba ili parfe od pilee jetre sa crnim belim lukom. Takođe, u restoranu se mogu naći i dimljena jaja sa ruzmarinom, kao i dimljeni krompiri sa ćorizom koji nastavljaju da oduševljavaju i one koji prvi put dođu u restoran, ali i redovne goste.

 

 

Enterijer restorana Odette

 

 


Povezane vesti:

Deset restorana sa najlepšim pogledom na svetu
Ovako ćemo uskoro naručivati hranu i piće u restoranima

 


 

 

 

4. Chairman, Kina

 

Deni Jip, osnivač restorana Chairman zagovornik je da stil kuvanja treba biti izgrađen na tradiciji. Pa tako morsku hranu nabavljaju lokalni ribari, sosovi se prave od nule u kuhinji, a mala farma u gradu Šeung Šuej je odgovorna za sušenje mesa, pa čak i slanih jaja.

 

Dok je u ponudi a la carte opcija, preporuke su da se odlučite se za degustacioni meni. Svako jelo je pažljivo smišljeno, a posvećeno mu je preciznost i vreme, kao što su to školjke na pari sa mešanim začinskim biljem. Tu su i mini lignje sa sečuanskim biberom, kao i lepljivi pirinčani kolači od svinjskog stomaka. Na meniju su još i rakovi koji se pripremaju sa starim Šaosing vinom, mirisnim pilećim uljem i sočnim pirinčem.

 

 

Restoran Chairman u Hong Kongu

 

 

3. Asador Etxebarri, Španija

 

Smešten u bujnom podnožju španske Baskije, Asador Etxebarri se nalazi u rustikalnoj kamenoj zgradi, još od 1990. godine. Sa prostranim pogledom na planine i pašnjake sa svoje terase, gde se gosti poslužuju sa grickalicama za dobrodošlicu, restoran može svedočiti da je u sinergiji sa istorijom i prirodom.

 

Ono što je karakteristično jeste što u ovom restoranu kuhinja ima šest roštilja, a skoro sva jela imaju dimljeni ukus. Restoran poštuje prirodne ukuse lokalnih proizvoda i delikatno poziva svaki sastojak da pokaže svoj potencijal u jelima koji uključuju domaći ćorizo, slane inćuni ribe, bivolji sir, kozice i meki goveđi kotlet. Čak se i deserti, kao što je sladoled sa malinama bar malo približavaju dimu kako bi im dali poseban ukus.

 

 

Enterijer Asador Etxebarri restorana

 

 

2. Central, Peru

 

Restoran Central, kuvara Virgilija Martineza i Pia Leona, predstavlja odu Peruu u svim oblicima. Jela slave jedinstvene pejzaže, istoriju i tradiciju svoje domovine koristeći obilje lokalnih proizvoda.

Degustacijski meni sadrži najbolju hranu koju kopno i more mogu da ponude: lignje i školjke dolaze sveže sa obale i Amazona, dok Sveta dolina Inka nudi svinjski trbuh i kozji vrat. Reciklaža, kompostiranje i gajenje biljaka su druga priroda ovog restorana. Gosti dobijaju uvid u ovaj kulinarski svet samim ulaskom na vrata, gde ih konobari provode kroz povrtnjak sa preko 100 biljnih vrsta.

 

 

Restoran Central u gradu Lima

 

 

 

1. Noma, Danska

 

Najpoželjniji restoran na planeti, Noma oduševljava posetioce svojim beskrajnim inovativnim degustacionim menijima. Naime, ovaj restoran nudi tri menija u različito doba godine: sezonom morskih plodova od januara do juna, sezonom povrća tokom leta i divljači iz šume zimi.

 

Restoran se zatvara pre svake sezone, tako da osnivač, Rene Redžepi i njegov tim za istraživanje i razvoj, na čelu sa talentovanom šeficom Met Soberg, može da razvije nove stavke menija iz svega što pruža kopno i more. Najznačajnija jela iz prethodnih sezona uključuju revolucionarnu vegetarijansku šavarmu od celera, jelo od pačijih nogu, mozga i srca servirano sa kandžom, perjem i kljunom, kao i meso slatkog raka servirano na somunu isečenom u obliku raka.

 

 

 

Noma restoran u Kopenhagenu

 

Tekst: Redakcija KUĆA STIL