PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Top 10 turističkih destinacija za 2016.

  • Objavljeno:
  • 8.4.2016

Ako tragate za turističkom destinacijom godine, na pravom ste mestu. Potrebno je samo da se opredelite za tip avanture koju želite, od egzotične tropske, preko orijentalne do moderne, i otkrićete svoju idealnu destinaciju sa liste. 

 

1. Bangkok

 

Glavni grad Tajlanda dočekuje više turista nego bilo koji drugi grad na svetu i neće vam biti potrebno mnogo da shvatite zašto je tako. Ovaj grad, poznat i kao Grad Anđela ili Venecija Istoka, neće vam dati da mirujete: prepun je znamenitosti i raznovrsnih mesta za kupovinu i jelo.

 

Grad je prepun  začuđujućih kontradiktornosti  na svakom koraku i predstavlja impresivnu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada. Raskošni hramovi i luksuzni šoping molovi, plutajuće zelene pijace i vrhunski restorani sa panoramom na grad, luksuzni hoteli sa povoljnom uslugom, čuveni noćni život... Bakgkok vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

 

 

2. Abu Dabi

 

Kao deo Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabi predstavlja jednu od najpopularnijih i najskupljih destinacija na svetu.  Ovo je zemlja peska i mora,velelepnih građevina, luksuza, ali i najglamuroznijih provoda, šopinga i ogromnih tržnih centara. Njegov glavni grad koji nosi isto ime, ujedno je i glavni grad čitavih Ujedinjenih Emirata. Moderna metropola sa milion i po stanovnika smeštena je ostrvu klinastog oblika u Persijskom zalivu i nedavno je je proglašena za najbogatiji grad na svetu.

 

Ukoliko se nađete u ovom gradu prelepih parkova i zelenih bulevara, obavezno posetite simbol grada, veličanstvenu džamiju Sheik Zayed, kao i najstariju građevinu Abu Dabija, palatu Al-Hosn, kao i muzej koji se nalazi u okviru nje.

 

 

 

3. Puket

 

Najveće ostrvo Tajlanda, Puket, smešteno je na jugu ove države i dugačko je gotovo 50 kilometara. Ovo rajsko ostrvo naziva se i Biserom Andamanskog mora na koje izlazi svojom zapadnom stranom.  Zapadni region je upravo ono po čemu je Puket najpoznatiji u svetu. Raznovrsne bele plaže, od mirnih do onih najpoznatijih među kojima su Patong, Karon i Kata, svake godine posete milioni turista.

 

 

 

4. Seul

 

Glavni grad Južne Koreje, sa svojih 25 miliona stanovnika, predstavlja  jednu od deset najvećih metropola sveta. Seul se od kraljevske prestonice dinastije Ji zadivljujućom brzinom razvio u modernu i atraktivnu svetsku metropolu. Pomirivši strogu tradiciju i ubrzani napredak, glavni grad Južne Koreje postao je futuristički centar u kojem se smenjuju neboderi sa stambenim blokovima, šoping centrima, drevnim kućicama, muzejima i parkovima.

 

 

 

5. Zanzibar

 

Arhipelag u Indijskom okeanu, sastavljen od dva velika i preko 50 malih ostrva, čini deo Ujedinjene Republike Tanzanije. Iako njegovo ime u prevodu znači Zemlja crnaca, Zanzibar je dom višerasne i multikulturalne zajednice.

 

Istoimeno rajsko ostrvo poznato je po začinima i prelepim plažama sa kristalnom vodom, a njegov glavni grad, smešten na zapadu ostrva, prva je stanica većine putnika. Grad Zanzibar naziva se srcem arhipelaga, dok stari deo grada čini njegovu dušu. "Kameni grad" predstavlja istorijski i kulturni centar Zanzibara i deo je Svetske kulturne baštine.

 

 

 

6. Singapur

 

Singapur je veoma mala ostrvska grad-država čija se površina konstantno širi nasipanjem mora od ’60-ih godina i sticanja nezavisnosti. "Grad lavova", što u prevodu sa sanskrita znači ime ovog grada, trenutno je smešten na svega 700 km² a do 2030. će se dodatno proširiti spajanjem obližnjih ostrvaca.

 

Multikulturalan grad od 5,5 miliona stanovnika, zadivljuje svojim oblakoderima, burmanskim hramovima, nizovima tržnih centara koji se mere u kilometrima, ali i rigoroznim pravilima. Kineska i indijska četvrt predstavljaju najzanimljivije delove grada i posebno su interesantne turistima. Na njegov ekonomski razvoj najveći uticaj imao je ser Tomas Stamford Rafles koji se slavi kao otac današnjeg Singapura.

 

Neke od naimpresivnijih građevina Singapura su hotel "Marina Bay Sands", odmaralište "World Sentosa",  tematski park "Gardens by the Bay", , Muzej umetnosti i nauke, zgrada Univerziteta  "Learning Hub".

 

 

7. Peking

 

Peking sve češće apostrofiraju kao grad kojem je nebo granica. To je prestonica koju jednostavno treba videti. Ne samo što je to danas spoj moderne metropole i tradicionalne kineske kulture, već je i grad u kojem se nalaze neka od najatraktivnijih turističkih odredišta. Poput Zabranjenog grada u samom centru ili Hrama neba, najvećeg hrama u zemlji, na jugu Pekinga.

 

A kada se nađete u ovom gradu, sigurno ćete želeti da posetite i čuveni Kineski zid, ali i Grobnice careva iz dinastije Ming koje se nalaze u podnožju planine Tijanšou, pedesetak kilometara severozapadno od Pekinga. 

 

 

8. Maldivi

 

Jedno od najtraženijih destinacija za venčanja i medeni mesec svakako je ovaj rajski arhipelag u severnom delu Indijskog okeana. Maldivska Republika je ostrvska država u južnoj Aziji  koju čini grupa od 1190 malih koralnih ostrva rasprostranjena na preko 100.000 m². Od mnogobrojnih ostrva, od kojih su neka ravna i peščana, a druga bogata bujnom vegetacijom, neseljeno je svega 200.

 

Dugačke bele plaže i topla kristalna voda raj su za one koji tragaju za mirom i romantikom, a ljubitelji ronjenja biće očarani koralnim grebenima i tirkiznim lagunama sa bogatim podvodnim svetom.

 

 

 

9. Sidnej

 

Najstariji i najveći grad u Australiji. Dom čuvene Sidnejske opere, neverovatnog mosta Sydney Harbour Bridge i mnogih drugih atraktivnih objekata. Poznat je kao jedan od najlepših gradova na svetu, koji odiše starom kulturom, ali je istovremeno i pod ogromnim globalnim uticajem. Ako se odlučite za ovaj grad, obavezno posetite Darling Harbour, ogroman deo grada koji je posvećen samo zabavi i turizmu. 

 

Na listi prioriteta trebalo bi da se nađe i Kings Cross, kvart crvenih svetiljki, sa šik barovima, šljaštećim neonskim reklamama i noćnim klubovima. Ljubitelji plaža svakako treba da iskoriste priliku da odu sedam kilometara istočno od centra grada gde se nalazi najčuvenija plaža u Sidneju, Bondi Beach. 

 

 

10. Hong Kong

 

Za Hong Kong ćete često čuti da je postao grad sa najviše oblakodera na svetu. Nije baš tako, ali se zbog male površine na kojoj se nalazi i izuzetno brzog razvoja zaista stiče takav utisak. Od turističkih atrakcija pažnju najviše privlači najviša tačka ostrva -Peak, mesto koje turisti po pravilu prvo posete. Do vrha se dolazi tramvajem iz 19.veka, a sa vrha se pruža pogled na oblakodere i Viktorijin zaliv kao sa razglednice. U blizini je i Soho, kraj poznat po elitnim restoranima i klubovima. Na ostrvu se nalazi i Ocean park, zabavni park sa ogromnim akvarijumom i velikim brojem retkih životinja, poput džinovskog pande.

 

Periferija grada je zadržala tradicionalni kineski izgled, a Hong Kong čini i nekoliko manje naseljenih ostrva, od kojih je najveće je Lantau. Nekada su se tu nalazila samo ribarska sela, a danas ona predstavljaju turističku atrakciju, zajedno sa žičarom sa staklenim dnom kojom se može doći na ostrvo, Disneyland-om, statuom džinovskog Bude, PoLin manastirom itd.