PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Top 10 toplih izvora na planeti

  • Objavljeno:
  • 19.9.2014

Predstavljamo vam deset najimpresivnijih mesta na svetu na kojima možete uživati u kupanju u toplim izvorima ili savršenom pogledu na nestvarni krajolik. Jedno im je zajedničko – ova mesta su kao stvorena za ljubitelje mira i tišine, nalaze se daleko od buke grada i užurbanih obilazaka turista.

 

1. Conundrum Hot Springs, Kolorado

 

Conundrum topli izvori u Koloradu nalaze se na 3414 metara nadmorske visine, što ih čini jednim od najviših u zemlji. Ona je idealno polazište za istraživanje neverovatnih šuma i dolina koje ih okružuju. Do ovih izvora dolazi se samo nakon neverovatnih 13 kilometara pešačenja kroz White River National Forest, gustoj šumi koja je jedini putokaz da ste na pravom putu do izvora.

 

 

2. Sirmione, Garda, Italija

 

Ovi topli izvori su vrlo skriveni i nalaze se na jezeru Garda. Ovaj region u Italiji poznat je kao destinacija za odmaranje još od prvog veka nove ere. Međutim, tek od 1800. godine su topli izvori ispod jezera Garda otkriveni i kanalisani do banje Sirmione, koja je pravi raj za istinske ljubitelje relaksacije u prirodi.

 

 

3. Jigokudani Monkey Park, Japan

 

Tlo ovog parka je prekriveno snegom sigurno 4 meseca godišnje, a pravi poduhvat predstavlja i to što morate da se popnete na 850 metara nadmorske visine samo da biste došli do ovih izvora. To ne obeshrabruje turiste koji ne žale truda da dosegnu ovo čarobno mesto na kome vladaju mir i tišina. Kao što mu i samo ime kaže, imaćete priliku da se zaista približite prirodnim stanovnicima ovog neverovatnog mesta, zanimljivim majmunima.

 

 

4. Cascata Del Mulino, Toskana

 

Prirodni sumporni topli izvor predstavlja zanimljivo mesto u toskanskom krajoliku. Turisti ga obožavaju jer se, između ostalog, nalazi se u antičkoj banji Saturnia. Ovi kaskadni topli izvori imaju konstantnu temperaturu 37,5 stepeni Celzijusa tokom cele godine, a skriveni su od oka brojnih turista. Malobrojni turisti koji je posete mogu da uživaju u miru i tišini i besprekornom prirodnom krajoliku.

 

 

5. Granite Hot Springs, Wyoming

 

Bistra voda izvora Granit Hot Springs ima sezonsku temperaturu od 44 stepeni Celzijusa u zimskom periodu, do najniže temperature od 26 stepeni Celzijusa u leto. O ovom izvoru računa vodi servis koji je zadužen za negu šuma ovog podneblja. Malobrojni turisti koji posećuju ovo mesto tokom zime do njega stižu skijanjem ili motornim sankama.

 

 

6. Angseri Hot Springs, Bali

 

Ovi zabačeni izvori idealni su za relaksaciju i osvežavanje u toploj vodi, bez gužve, brojnih turista i lokalnog stanovništva. Ovaj izvor je posebno zanimljiv jer se turisti u njemu opuštaju u toploj vodi, a kada žele da se rashlade tu je vodopad sa koga se sliva hladna planinska voda, pravo osveženje na ovom toplom podneblju.

 

 

7. Mystic Hot Springs, Juta

 

Na ovom izvoru u Juti voda dostiže temperaturu od čak 75 stepeni Celzijusa, a savršeni pustinjski krajolik pogodan je ako želite da zauzmete mesto za savršen zalazak sunca. Pravi pustinjski doživljaj i nestvaran zalazak sunca turisti koji posećuju ovo mesto ističu kao vredno i autentično iskustvo.

 

 

8. Puritama Hot Springs, Chile

 

Izvor se nalazi na dnu kanjona u pustinji Atakama u Čileu, a čini ga osam bazena koji su tek nedavno otvoreni za javnost. Ljubitelji zabačenih krajeva i netaknute prirode imaju još vremena da uživaju u miru i tišini ovog mesta, pre nego što se pročuje među brojnim turistima.

 

 

9. Fosso Bianco, Toskana

 

Kada zamislite savršeni prirodni i netaknut topli izvor mislite na neverovatnu lepotu izvora Fosso Bianco u banji San Filippo. Krečnjačke formacije izgledaju kao stubovi posvećeni bogovima, i to najverovatnije bogovima odmora i opuštanja.

 

 

10. Deception Island, Antarktik

 

U crnom pesku na obali ledenog Antarktika skriveni su neverovatni topli izvori. "Iskopajte sami svoj spa" iskustvo je neverovatno, pa se malobrojni posetioci ne libe ukopavanja u crni pesak, kako bi uživali u toploj vodi na ovom ledenom mestu. I dalje je malo turista spremno da ide sve do Antarktika za ovo pravo prirodnjačko iskustvo, koje možete podeliti samo sa pingvinima koji žive tamo i svojim malobrojnim saputnicima.

 

 

Foto: architecturendesign.net