PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Srpski umetnici vratili zvezde na nebo iznad Amsterdama

 • Objavljeno:
 • 12.1.2019

Instalacija "Zvezdana noć", inspirisana delom slikara Vinsenta van Goga, zasijala je na amsterdamskom nebu zahvaljujući dvoje umetnika iz Beograda.

 

 

Gotovo 1400 štapića u raznim nijansama plave i žute boje imitira sjaj zvezda u kojima će posetioci prestonice Holandije moći da uživaju do 20. januara. Ova svetlosna instalacija jedna je od 30 kreiranih u okviru Festivala svetlosti koji se u Amsterdamu održava od 2012. godine.

 

 

Citat kanadskog naučnika Maršala Makluana, i moto ovogodišnjeg, sedmog izdanja Festivala – "Medij je poruka", inspirisao je autore arhitektkinju Ivanu Jelić i inženjera elektrotehnike Pavla Petrovića da ukažu na problem svetlosnog zagađenja u velikim urbanim sredinama.

 

Kao jedna od posledica prezasićenosti neba veštačkom svetlošću javlja se nemogućnost da se vide zvezde.

 

 

Autori su odabrali jedan segment čuvene slike noćnog neba i uvećali ga 150 puta na pano širine jedanaest i visine šest metara. Pomoću LED štapova dugih 25 centimetara, reprodukovali su odsečne pokrete četkicom koje karakterišu rad holandskog umetnika i kreirali novu, urbanu viziju zvezdanog neba.

 

 

Zahvaljujući transparentnom panou, omogućeno je da se instalacija stopi sa svojim okruženjem. Umesto seoskih kućica i drveća čempresa sa originalne slike, na novoj "Zvezdanoj noći" našle su se prepoznatljive holandske vile i kanali.

 

 

Instalacija je smeštena na mostu, pa posetioci mogu da je pogledaju vozeći se brodom po jednom od gradskih kanala ili šetajući ulicama metropole.

 

Rad srpskih umetnika podržao je Van Gogov muzej iz Amsterdama.

 

 

Foto: Janus van den Eijnden

 • POVEZANI ČLANCI

 • Photo - Video

  Pametna kuća na točkovima: LG Omnipod, vozilo koje samo vozi (VIDEO)

  LG je na največem sajmu elektronike CES 2022 predstavio Vision Omnipod, automobil koji se tokom vožnje ponaša poput prave pametne kuće. Ideja je dok automobil sam vozi, osoba može da radi druge stvari poput onlajn kupovine, vežbanja ili rada iz ove kuće na točkovima tokom dužeg puta.

  Saznaj više

   
  PHOTO

  Najlepši klub i bazen za decu na svetu

  U kineskom gradu Sudžu deca i njihovi roditelji dobili su mesto kao iz bajke u kojem su dobrodošli da se zabave, rekreiraju, obrazuju. Predstavljamo "Loong Swim Club" – nesvakidašnji sportsko-edukativni centar u kojem ne postoji obična prostorija!

  Saznaj više

  VIDEO

  5 kreativnih uređaja koje ćete odmah poželeti da imate u vašem domu (VIDEO)

  U današnjem svetu tehnologija nastavlja da napreduje velikom brzinom, a sa njom i aparati za kuću čija kreativnost ne poznaje granice. Stoga predstavljamo vam inovativne i multifunkcionalne uređaje koje ćete poželeti odmah da imate u vašoj dnevnoj ili spavaćoj sobi.

  Saznaj više

  Photo - Video

  U radionici magičnih svetova prvog pisca XXI veka

  Međunarodna književna kritika proglasila ga je "prvim piscem 21. veka" još 1985. godine, kada je bilo jasno da je svojim "Hazarskim rečnikom" Milorad Pavić književnost katapultirao u budućnost. Stvarao je u pravoj radionici i sanjaonici za proizvodnju čudesnih svetova u ulici Braće Baruh na Dorćolu i zaveštao ju je kao Legat svom rodnom gradu još 1992. godine.

  Saznaj više

  PHOTO

  7 trendova u ishrani koji su obeležili 2021. godinu

  Od mešanja stilova kuvanja do zdravih sastojaka, sa sigurnošću tvrdimo da će mnoge stavke sa ove liste postati stalni deo vašeg načina ishrane čak i posle 2021 godine. Koji trend ćete prvo probati? Pogledajte listu i inspirišite se.

  Saznaj više

  PHOTO

  Most koji je postavio stvari naglavačke

  Kada se grade mostovi, najčešće se radi o potrebi da se prevaziđe prepreka u vidu veće vodene površine kako bi drumski ili železnički saobraćaj mogao neometano da funkcioniše. Ovaj most u Holandiji, međutim, stvari je postavio naglavačke.

  Saznaj više

  PHOTO, VIDEO

  6 najboljih pametnih kućnih uređaja za 2021. godinu (VIDEO)

  Ljudi širom sveta se sve više prebacuju na upotrebu pametnih kućnih uređaja jer sa njima možete učiniti svoj dom automatizovanijim i boljim za život. Stoga vam predstavljamo šest proizvoda koji su dostigli vrhunac u svojoj popularnosti ove godine.

  Saznaj više

   

  PHOTO

  Švajcarac koji je zbog Srbije žrtvovao sve

  “… možda s više idealizma nego vi volim vašu zemlju, od koje ne očekujem ništa, i jer sam joj žrtvovao sve ono što čovek može da žrtvuje. A znate dobro, što se čovek više žrtvuje za nekoga ili nešto, to mu je privrženiji”, ovako se “svojim” Srbima obraćao Švajcarac koji je Srbiju toliko zavoleo, da je zbog nje žrtvovao i uglednu profesorsku karijeru na Univerzitetu u Lozani, i imetak, i porodicu sa kojom je prekinuo svaki kontakt, jer je u Velikom ratu stao na srpsku stranu.

  Saznaj više

  VIDEO

  Pametni uređaj uz koji insomnija nestaje (VIDEO)

  Naučno je dokazano da naše raspoloženje zavisi od spoljašnjih faktora, usled čega su nastale brojne terapije poput onih sa svetlošću, aromama i zvukova. Ali šta se desi kada se ove tri terapije spoje u jedno i pomešaju sa tehnologijom?

  Saznaj više

   

  PHOTO

  Najlepši restoran na svetu

  U najboljim restoranima sveta, hrana nije jedino što je važno. Zato je neobični restoran Garden Hotpot omogućio da svaki gost uživa u podjednako lepom pogledu na jezero okruženo eukaliptusovom šumom.

  Saznaj više