PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Srpski umetnici vratili zvezde na nebo iznad Amsterdama

  • Objavljeno:
  • 12.1.2019

Instalacija "Zvezdana noć", inspirisana delom slikara Vinsenta van Goga, zasijala je na amsterdamskom nebu zahvaljujući dvoje umetnika iz Beograda.

 

 

Gotovo 1400 štapića u raznim nijansama plave i žute boje imitira sjaj zvezda u kojima će posetioci prestonice Holandije moći da uživaju do 20. januara. Ova svetlosna instalacija jedna je od 30 kreiranih u okviru Festivala svetlosti koji se u Amsterdamu održava od 2012. godine.

 

 

Citat kanadskog naučnika Maršala Makluana, i moto ovogodišnjeg, sedmog izdanja Festivala – "Medij je poruka", inspirisao je autore arhitektkinju Ivanu Jelić i inženjera elektrotehnike Pavla Petrovića da ukažu na problem svetlosnog zagađenja u velikim urbanim sredinama.

 

Kao jedna od posledica prezasićenosti neba veštačkom svetlošću javlja se nemogućnost da se vide zvezde.

 

 

Autori su odabrali jedan segment čuvene slike noćnog neba i uvećali ga 150 puta na pano širine jedanaest i visine šest metara. Pomoću LED štapova dugih 25 centimetara, reprodukovali su odsečne pokrete četkicom koje karakterišu rad holandskog umetnika i kreirali novu, urbanu viziju zvezdanog neba.

 

 

Zahvaljujući transparentnom panou, omogućeno je da se instalacija stopi sa svojim okruženjem. Umesto seoskih kućica i drveća čempresa sa originalne slike, na novoj "Zvezdanoj noći" našle su se prepoznatljive holandske vile i kanali.

 

 

Instalacija je smeštena na mostu, pa posetioci mogu da je pogledaju vozeći se brodom po jednom od gradskih kanala ili šetajući ulicama metropole.

 

Rad srpskih umetnika podržao je Van Gogov muzej iz Amsterdama.

 

 

Foto: Janus van den Eijnden