PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Sjajni trikovi u domaćinstvu koje morate znati (DOKAZANO ČUVAJU KUĆNI BUDŽET)

  • Objavljeno:
  • 17.5.2019

Ove trikove u domaćinstvu nećete pronaći ni u jednom kućnom vodiču ili kuvaru, a otkriće vam kako da produžiti svežinu voću i povrću, sačuvate mlečne proizvode, uštedite energiju i sprečite nepotrebno rasipanje hrane i vode. I još mnogo, mnogo toga!

 

Da li ste znali da se približno trećina ukupne proizvedene energije u svetu i 10% vode potroši upravo u domaćinstvima? Da li ste znali da gotovo trećina proizvedene hrane u svetu završi na otpadu, a najveći rasipnici su upravo domaćinstva. Zato savete i trikove koji slede moramo i da naučimo i da usvojimo. 

 

Alarmantna upozorenja na stanje u kojem se nalazi planeta često zanemarujemo, a opravdavamo time da se rešenja ne nalaze u našim rukama. Usredsređeni na svakodnevicu zaboravljamo da su zapravo lična korist i dobrobit planete u mnogo direktnijoj vezi nego što se na prvi pogled čini i da naši svakodnevni postupci ne samo što "odlučuju" da li ćemo ove godine moći da priuštimo letovanje, već i u kakvom svetu ćemo sutra živeti.

 

Pred takvim brojkama često se osetimo nemoćni da napravimo bilo kakav značajan pomak i upravo u tome leži naša najveća zabluda. Istina je da čak i vrlo male i jednostavne promene u našim navikama ili poboljšanja koja možemo da napravimo u svom domu mogu da smanje račune za električnu energiju, da uštede na stotine litara vode, ali i da smanje količinu otpada, a da samim uštede i vaš budžet, ali istovremeno pozitivno utiču na očuvanje prirodne sredine. Zato vam u nastavku otkrivamo sjajne savete i trikove koje svako može da primeni u svom domu.

 

TOP 10 saveta kako da sačuvate hranu od preranog i nepotrebnog bacanja

 

Širom sveta baci se skoro jedna trećina hrane koja se proizvede, a ni Srbija nije izuzetak. Svaki građanin naše zemlje u toku jedne godine baci približno 35 kilograma hrane koja bi uz par trikova za pravilno čuvanje mogla biti sačuvana. Poznavanje načina za čuvanje i korišćenje ostataka hrane doprinosi velikim uštedama vašeg novca, ali i spasava planetu štetnih gasova koji nastaju pri proizvodnji neiskorišćene hrane koja završi u đubretu.

 

Slede saveti koje već danas možete iskoristiti u svom stanu ili kući:

 

1. Jedan od najefikasnijih saveta koji možete da primenite već od danas glasi – počnite da koristite posude koje su najbolji prijatelj hrane. Zahvaljujući kvalitetnim posudama za čuvanje i nošenje hrane sa hermetičkim poklopcima, ostaci od jučerašnjeg ručka, poput viška skuvane paste, ostaju duže sveži i spremni da ih ponovo upotrebite za nove kulinarske čarolije. Ove posude možete upotrebiti i za bolju organizaciju u samom frižideru tako što ćete hranu koju treba najpre upotrebiti grupisati i odložiti u jedan deo frižidera. Pored toga što će vas podsećati da iskoristite namirnice kojima ističe rok, ovakva organizacija vas može inspirisati da isprobate nove kombinacije ukusa.

 

 

2. Svežinu povrća možete produžiti i tako što ćete policu frižidera obložiti papirnim ubrusom kako bi upio višak vlage koje se inače stvara, a koja bez cirkulacije vazduha ubrzava truljenje povrća.

 

3. Kombinacija vlage i vazduha kreira idealno okruženje za čuvanje voća i povrća, i zato te namirnice možete čuvati u prozračnim korpama ili vrećama, a u neposrednoj blizini postavite posudu sa vodom. Tako ćete stvoriti uslove da voće i povrće koje ste kupili značajno duže traju, a koliko to može biti korisno i po vaš kućni budžet najbolje ćete shvatiti ako se prisetite koliko ste voća i povrća bacili samo u poslednjih nekoliko meseci jer su vrlo brzo propali zbog nepovoljnih uslova za čuvanje.

 

 

4. Mlečni proizvodi poput pavlake ili sira će duže trajati ako okrenete posudu u kojoj se nalaze naopačke jer je poznato da se tako stvara vakuum koji sprečava razvoj bakterija zbog kojih se hrana kvari.

 

5. Smeđi šećer ili so često bacamo jer se stvrdnu usled previše vlage. Uz sledeća dva trika tome je došao kraj. Držite smeđi šećer u frižideru jer to sprečava da se stvrdne, ali ako se već stvrdnuo, možete ga omekšati tako što ćete ga staviti u čvrsto zatvorenu kesu sa kriškom svežeg hleba ili jabukom. Najefikasnije rešenje da sprečite da se stvrdne so je da stavite nekoliko zrna pirinča u slanik jer on apsorbuje vlagu koja može dovesti do toga da se so zgrudva.

 

6. Veoma lako možete sprečiti i da se osuše isečene strane tvrdog sira tako što ćete ih premazati maslacem ili margarinom.

 

 

7. Maslac koji trenutno ne koristite može ostati svež mnogo duže nego inače ako ga držite u vašem zamrzivaču, čak i do pola godine. Samo ga stavite u vakumiranu posudu da ne upije mirise druge smrznute hrane.

 

8. Vratite bistrinu medu jednim potezom. Verovali ili ne, med je jedina namirnica koja se ne kvari, pa ga nemojte bacati ako se kristališe ili postane mutan. Zagrejte ga u toploj vodi na srednjoj temperaturi dok ne postane bistar i "problem" je rešen.

 

9. Ne bacajte zeleno voće već ubrzajte njegovo sazrevanje. Ako ste kupili ili dobili voće koje još nije zrelo i jestivo, nikako ga nemojte bacati jer može sazreti gotovo preko noći. Samo ga stavite u papirnu kesu sa jednom jabukom jer one ispuštaju gas etilen koji ubrzava proces sazrevanja drugog voća.

 

10. Postoje i neki dodatni saveti za one koji su spremni da odu i korak dalje i posluže se nešto zahtevnijim praktičnim trikovima ako imaju uslove za to. Tako će, primera radi, šargarepe zadržati svežinu neuporedivo duže ako ih odložite u vlažan pesak, a šparglu u vlažan peškir.

 

 

A kada korišćenjem ovih saveta i trikova sačuvate hranu koju biste inače bacili, savršen je trenutak da naučite kako da je brzo, lako i kreativno iskoristite za nova jela. Zato obavezno upoznajte neodoljive recepte od hrane koje inače bacate koji vas čekaju u IKEA kuvaru koji osvaja svet.

 

Kako da efikasno štedite vodu i energiju u svom domu

 

Zdraviji život u vašem domu i čistiju okolinu mogu da pruže i savremeni proizvodi za kuću zahvaljujući poboljšanoj funkcionalnosti i nižim cenama. Stoga postaju sve pristupačniji i atraktivniji na tržištu, ali ujedno dokazuju da naša budućnost i te kako leži u našim rukama i zavisi od naših izbora.

 

Jedan od najefikasnijih načina da smanjimo količinu vode koju trošimo je da se opredelimo za štedljivu slavinu, a ušteda vode nije samo važna za kućni budžet, već je i jedan od imperativa za očuvanje prirodne sredine. Savremeni modeli dolaze u raznim stilovima, ali njihova prednost nije prvenstveno estetske prirode jer su ove slavine opremljene mehanizmom koji meša vodu i vazduh i stoga smanjuju protok vode i do 50% dok pritisak ostaje isti.

 

Slavine koje poseduju funkciju hladnog starta pružaju dodatnu pogodnost jer sprečavaju nepotrebno trošenje vruće vode za dnevne potrebe i tako pomažu u štednji električne energije. Osim toga, posebni dodaci koji prianjaju na postojeće modele slavina, poput MISTELN usmerivača za slavinu, smanjuju potrošnju vode za preko 90%.

 

 

Moderne mašine za suđe predstavljaju takođe dragocene pomoćnike u kući jer im je u poređenju s ručnim pranjem potrebno čak tri puta manje vode da bi se oprala ista količina posuđa. Ne samo što na taj način omogućuju da vreme koje biste proveli u kuhinji provedete na mnogo kvalitetniji način, već i vode računa o vašim finansijama jer nove generacije mašina štede i vodu i struju.

 

A koliko efikasna može biti ušteda struje najbolje svedoči jedan podatak. Ako se odlučite da tradicionalne sijalice zamenite LED sijalicama smanjićete za čak 85% potrošnju energije koja je potrebna za osvetljenje doma. To takođe znači da ako bi se u gradu sa 7 miliona stanovnika sve sijalice zamenile za LED, trošila bi se ista količina energije za rasvetu kao u gradu s milion stanovnika koji koriste obične sijalice. LED sijalice pri tom imaju 20 puta duži vek trajanja, pa se istovremeno smanjuje i potreba za novim sijalicama, a time i količina otpada kada pregore.

 

 

Uz ove savete i trikove koji dokazano čuvaju i kućni budžet i planetu više nemate pravo na izgovore jer bolji svet počinje kod kuće!

 

*** Ovaj tekst nastao je u saradnji sa kompanijom IKEA u cilju promocije i usvajanja održivih navika kod građana Srbije u okviru kampanje "Bolji svet počinje kod kuće".  

Foto: IKEA