PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Samo za hrabre: Najviši lift na svetu visi na litici

  • Objavljeno:
  • 4.12.2019

Ako se nađete u provinciji Hunan u Kini, nemojte propustiti da doživite ovo jedinstveno iskustvo: vožnju 330 metara visokim staklenim liftom koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najviši lift na otvorenom na svetu.

 

Lift "Bailong" ili "Sto zmajeva" nije za one sa slabim srcem. Staklena kabina lifta uspinje se visoko uz liticu Vulingiuan i pruža zaista spektakularan pogled na nacionalni park koji se nalazi nedaleko od grada Žangiđiaje.

 

 

Osim što je najviši, ovo je i najteži lift na otvorenom. Šine uz koje se lift diže ugrađene su u stenu, a do vrha je potrebno oko minut, dok je pre bilo potrebno više od sat vremena vožnje kako bi turisti uživali u pogledu na peščane stene koje su uvrštene na Uneskovu listu svetske baštine.

 

 

Kada je najavljena izgradnja, pokrenute su brojne polemike oko toga da li bi takvu atrakciju trebalo graditi u nacionalnom parku koji je pod zaštitom Uneska. Ekologe je brinulo da će to doprineti povećanju broja turista u ionako veoma posećenom parku. Ovaj region poseti pet miliona turista svake godine.

 

 

Uz opravdanje da će lift smanjiti vreme koje turisti provedu u parku, kao i koja nastaje na planinskim putevima zbog prevelikog broja posetilaca, lift je počeo s radom 2002. godine nakon tri godine izgradnje. Cena ovog projekta iznosila je 120 miliona juana, što je oko 20 miliona američkih dolara.

 

Pogledajte kako izgleda vožnja ovim zadivljujućim liftom.