PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Restoran Bibo: Savršen spoj francuske kuhinje i ulične umetnosti

  • Objavljeno:
  • 10.8.2015

Dizajnerski studio "Substance"osmislio je i opremio "Bibo", restoran francuske kuhinje u Hongkongu, koji je naziv dobio po istoimenom street art umetniku.

 

Boemski restoran, smešten u staroj zgradi na čuvenom Hollywood road-u, redefiniše poimanje luksuza. Spojivši francusku kuhinju i uličnu umetnost, dizajneri su kreirali novu istoriju i umesto nekadašnje tramvajske stanice napravili moderan restoran.

 

Sam prostor nalik je pariskom salonu iz tridesetih godina prošlog veka, sa mermernim podovima i elegantnim osvetljenjem. Kako bi sačuvali stari duh, ostavili su pojedine komade nameštaja, red vožnje, kao i aparate za naplatu karata. Glamurozan izgled restoranu daju mesingane cevi koje su iskorišćene za ventilaciju.

 

 

Oronule zgrade uobičajeno su mesto za crtanje grafita i stensila, tako da se restoran prirodno uklopio u okruženje. Zapravo, postao je jedinstveno mesto na kojem se mogu videti dela najpoznatijih svetskih street art umetnika, uključujući Benksija (Banksy), Žan Mišela Baskijata (Jean-Michel Basquiat), Invejdera (Invader), Vilsa (Vhils), Šeparda Ferija (Shepard Fairey), Takašija Murakamija (Takashi Murakami), Stoheda (Stohead), Mister Brejnvoša (Mr Brainwash)...

 

"Ne postoji prostor sličan ovom u restoranu. Nikad nisam video ništa slično njemu. Tražio sam ga širom sveta, ali nisam ga našao. Moja vizija nastala je iz strasti koja je pretvorena u realnost", kaže Bibo.

 

Restoran, prema njegovim rečima, svojim gostima nudi nesvakidašnje iskustvo – da dožive uličnu umetnost uz ukusna jela i ekskluzivna pića. Idealno je mesto za mlade street art umetnike koji svoju karijeru upravo i započinju ocrtavajući vagone vozova i tramvaja.

 

Pogledajte i kako izgleda španski restoran "El Celler de Can Roca", koje poglašen za najbolji na svetu za 2015. godinu. Otkrivamo vam i "Sabsiks", prvi podvodni klub-restoran na svetu, koji je nedavno izgrađen nadomak obale luksuznog letovališta na Maldivima.

 

 

Foto: Nathaniel McMahon