PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Rajsko odmaralište na bisernoj obali Mozambika

  • Objavljeno:
  • 8.8.2016

U netaknutoj prirodi najvećeg ostrva arhipelaga Bazaruto u Mozambiku, smešteno je luksuzno odmaralište "Benguerra Lodge", za čiju je modernizaciju i redizajn zaslužna arhitektonska firma "Michaelis Boyd Associates".

 


   Tradiconalna Svahili kuća

 

   Lamu je koralno ostrvo u istoimenom arhipelagu i nalazi se ispred kenijske obale.                            Nema puteva, samo pešačke staze, i baš na ovom mestu sagrađena je prelepa vila Red                  Pepper.


 

Prilikom renoviranja postojeće kolibe koja postala trošna tokom godina, arhitekti su prigrlili bogato nasleđe ostrva – korišćeni su elementi tradicionalnog načina gradnje koji uključuju drvenu konstrukciju kuće, zidove od trske i krovove prekrivene slamom.

 

 

Tradicionalni elementi pažljivo su kombinovani sa modernim dizajnom, a kao rezultat je nastao elegantan prostor u kojem je prijatno boraviti uprkos vreloj klimi Mozambika.

 

 

 

Pored zajedničkih prostorija, luksuzan kompleks obuhvata i  deset koliba i jednu porodičnu vilu u kojima je smešteno ukupno petnaest gostinjskih soba. Svaka poseduje prostranu drvenu terasu kao i tuševe na njoj. Vijugavim stazama povezane su sa zajedničkim prostorijama i bazen iz kog se pruža pogled na belu peščanu plažu i Indijski okean.

 

 

 

U enterijeru su kombinovani tradicionalni materijali i rukotvorine Mozambika i elementi portugalskog kolonijalnog dizajna kao što su ručno izrađene pločice od terakote ili bogato dezenirani materijali.

 

 

 

Foto: Michaelis Boyd Associates