PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Putovanja za avanturiste: Kampovanje pod zvezdama u pustinji Jordana, na mestu snimanja filma Ratovi zvezda

  • Objavljeno:
  • 27.9.2022

Neverovatni zalasci sunca u pustinji i nezaboravno zvezdano nebo, scene iz filmova Lorens od Arabije i Ratovi zvezda, samo su deo očaravajućih iskustava koje pruža putovanje za avanturiste i kampovanje u beduinskim šatorima u Wadi Rum pustinji u Jordanu

 

Wadi Rum, poznata i kao Mesečeva dolina, je dolina usečena u peščar i granitne stene u južnom Jordanu, 60 km istočno od Akabe. Ovo područje naseljeno je od praistorije, čak 12.000 godina unazad, civilizacijama koje su ostavile svoj trag u vidu petroglifa, natpisa i hramova.

 

Zaštićeno područje Wadi Ruma upisano je 2011. godine na UNESCO listu svetske baštine, kao mesto jedinstvene prirodne lepote i kulturnog značaja. Očaravajući pustinjski pejzaž sastoji se od niza uskih klisura, prirodnih lukova, visokih litica, masivnih klizišta i pećina. 

 

Očaravajuća lepota Wabi Rum pejzaža

 

Neverovatno lepi i neuobičajeni prirodni pejzaži, poslužili su kao inspiracija i kao scenografija za brojna filmska ostvarenja, počev od Lorensa od Arabije, pa do Ratova zvezda. Specifični ambijenti posebno su atraktivni za SciFi tematiku i radnje koje se odvijaju na Marsu

 

Snimanje Ratova zvezda u Wadi Rum pustinji

 

Wadi Rum je jedno od najpopularnijih turističkih mesta Jordana i privlači veliki broj turista iz celog sveta. Dom je plemena Zalabieh, koje je razvilo eko-avanturistički turizam i usluge širom zaštićenog područja. Isključivo oni organizuju obilaske, vodiče i smeštaj kao i restorane i male prodavnice u selima koje obezbeđuju obroke i osnovne namirnice za posetioce. Njihove usluge vodiča podrazumevaju visoko iskusne planinske i pešačke vodiče sa potpunim poznavanjem lokalnog područja i znanjem više svetskih jezika. To je jedan od razloga što bi svako putovanje u Jordan trebalo da sadrži i posetu pustinji Wadi Rum.

 

Neverovatna lokacija Mohammed Mutlak Kampa

 

Jedno od poznatih mesta za smeštaj turista i organizaciju izleta je Mohammed Mutlak Camp. To je kamp sa tradicionalnim beduinskim šatorima, ali opremljen komfornim krevetima, toplom vodom i strujom koja se dobija od solarnih panela

 

Tradicionalni šatori za udoban smeštaj posetilaca

 

Wadi Rum ima svoj zvanični parking, kao najdalju tačku do koje se može doći sopstvenim prevozom u zaštićeno područje. Od te tačke, posetioce preuzimaju lokalni organizatori izleta i smeštaja. Do Mohammed Mutlak Kampa vožnja 4x4 vozilom kroz živopisne pejzaže traje oko pola sata.

 

Uz pojedinačne šatore za smeštaj, tu je i glavni šator za obedovanje i druženje

 


Pogledajte i:

Romantična kućica za posmatranje zvezda 

Prizor kao iz bajke: Rajske kućice u džungli Kostarike 


 

Pored isprobavanja hrane, spremljene na tradicionalan način zakopavanjem u pesak, popularne aktivnosti u pustinjskom okruženju uključuju ture 4x4 vozilima, jahanje kamila i arapskih konja, posmatranje zvezda, pešačenje i planinarenje.

 

Pogled iz beduinskog šatora na okolni pejzaž

 

Tekst: Redakcija Kuća Stil

Fotografije: mohammedmutlakcamp