PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prvi leteći taksi na nebu iznad Dubaija

  • Objavljeno:
  • 15.2.2020

Lakši obilazak atrakcija, izbegavanje gradske gužve ili jednostavno uživanje u pogledu na Dubai iz ptičije perspektive uskoro će biti dostupno svima koji se upuste u vožnju prvim letećim taksijem na svetu, i to već u naredne dve godine.

 

Nazvana "VoloCity", letelica nemačke kompanije "Volocopter" testirana je u Dubaiju 2017. godine, kada test vožnji prisustvovao i šeik Hamdan bin Mohamed bin Rašid al Maktum. Tada je najavljeno da će prvi leteći taksi na svetu biti dostupan javnosti nakon pet godina testiranja, a prema poslednjim informacijama koje je pružila vlast ovog grada, leteći taksi će postati stvarnost i brže nego što smo se nadali.

 

Šta je VoloCity

 

"VoloCity" je bespilotna letelica ili dron koji može potpuno autonomno da preveze dva putnika. Leti i sa i bez pilota, a može da prevozi i samo teret. Dostiže maksimalnu brzinu od 110 kilometara na čas. Tiha, udobna i u potpunosti električna letelica razvijena je po najvišim standardima i zahtevima koje postavlja Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA).

 

 

Devet baterija integrisano je u "VoloCity", čiji je zadatak da pokreću 18 električnih motora odnosno 18 elisa koje održavaju letelicu u vazduhu na kratkim relacijama. Tehnologija međutim nije pogodna za duže letove i namenjena je prvenstveno za prevoz putnika po gradu.

 

Kratki letovi idealni su za poslovne ljude koji će obavljati sastanke lakše i bez gubljenja vremena u saobraćaju, a ova opcija verovatno će podstaći i turiste da sagledaju Dubai iz novog ugla.

 

Razvijanje infrastrukture

 

Kako bi sistem bio pogodan za masovnu upotrebu, Dubai planira da razvije zasebnu infrastrukturu za leteći taksi. Biće izgrađene stanice koje će funkcionisati poput autobuskih ili železničkih stanica. "VoloCity" će poznavati sve zračne luke i automatski tražiti najpogodniju. Stanice će takođe moći da se nađu na krovovima garaža ili tržnih centara, a na svakoj će se nalaziti punjači za dopunu baterija.

 

 

Kako će izgledati vožnja

 

Upravljanje taksijem trebalo bi da bude toliko jednostavno da sami putnici budu u mogućnosti to da obave. Najpre se bira željena destinacija na displeju u letelici ili upotrebom pametnog telefona. Dron poleće automatski i navodi se kroz grad koristeći GPS. Preko 100 mikroprocesora i najnoviji sistemi podrške osiguraće stabilnost letelice i kontrolisati njenu visinu i balans.

 

 

Taksi će odabrati stanicu koja je najbliža njihovoj željenoj destinaciji a do nje će stići za samo nekoliko minuta. Ne samo što će na taj način uštedeti dosta vremena i izbeći saobraćajne gužve, putnici će iskusiti prijatan let tokom kojeg će imati odista spektakularan pogled.

 

Ovaj vid saobraćaja ubrzano se razvija, pa se tako na tržištu poslednjih godina mogu videti brojni konkurenti kao što su "Lilium", "UberAIR", "EHang" i "Kitty Hawk", koji nestrpljivo čekaju da zauzmu svoj komad neba.

 

 

Foto: Volocopter