PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prvi kinetički stimpank bar

  • Objavljeno:
  • 1.4.2016

Zaljubljenici u neobične kafiće i restorane uživaće u prvom kinetičkom stimpank kafe baru na svetu. Smešten u Klužu u Transilvaniji, Enigma kafe poseduje intrigantan dizajn enterijera koji je prepun pokretnih satova, zupčanika, poluga.

 


   10 najneobičnijih kafića na svetu

 

   Ovo su sve samo ne obični kafići. Predstavljamo vam deset najneobičnijih barova i kafea širom      planete, koji će vas jednostavno ostaviti bez daha.

 


 

Inspirisani idejom putovanja kroz vreme, ovaj neobičan kafe osmislili su rumunski dizajneri iz studija "6th Sense".  Gotovo dve godine je bilo potrebno da se kompletira ovaj projekat koji predstavlja omaž vremenu i pokretu.

 

 

Studio "6th Sense" već ima iskustva sa sličnim projektima, pošto je dizajnirao još jedan stimpank kafe "Submarine" čiji izgled podseća na podmornicu, kao i "Joben Bistro Pub" inspirisan fiktivnim svetom Žila Verna.

 

 

 

"Različiti detalji fokusiraju se na imaginaciju u vidu lavirinta: šabloni na plafonu, nekoliko ploča u industrijskom stilu koje nas podsećaju na tajna vrata koja nas vode do svih mogućnosti koje je život rezervisao za nas, ključ koji otvara izbore koje pravimo, odnosno one koji će nas zatvoriti ili osloboditi", kažu iz studija 6th Sense.

 

 

Unutrašnjost "Enigma kafea" ispunjena je cevima od bakra i mesinga, a pokretne figure, zupčanici i svetleće žice samo pojačavaju mističnu atmosferu koja vlada u kafeu. Dekor kafea čine i mašine za kucanje, gasne maske i sijalice, dok neke delove kafea krase ogoljeni zidovi sa vidljivim ciglama.

 

 

 

Pomalo zastrašujući humanoidni robot na biciklu dočekuje goste kraj vrata. Upečatljiv element "Enigma kafea" koji je nemoguće prevideti, simbolično je nazvan "Rob vremena". Impresivna figura sa gas maskom i svetlećom kuglom umesto glave vozi bicikl koji navodno napaja mašineriju u kafeu.

 

 

"Baš kao i bilo koji drugi komad mašinerije, vreme koje smo kreirali u Enigma kafeu pokreće motor, koji je lako vidljiv golom oku – nalazi se na prednjem zidu, nadomak glavnog šanka. On služi kao strujni izlaz za gigantski sat i vremeplov, koji je u obliku lifta i čiji je zadatak da vas odvede u druge vremenske zone. Sve ovo smo osmislili za verne posetioce i ljubitelje onog, drugačijeg dizajna – ovo je dizajnirana priča o vremenu", kažu kreatori kafea.

 

 

 

 

Veliki sat obasjan zlatnim svetlom zauzima centralno mesto na zidu od cigala. Bučna mašinerija instalirana je na plafon i zidove, a pokretni globus uklapa se u pažljivo osmišljeni vizuelni haos.

 

"Univerzalno gledano, vreme je poput gigantskog sata. Baš zato naša dizajnerska priča otpočinje satom – ali ne bilo kojim satom, već onim, koji vam daje osećaj kao da ste u njegovoj unutrašnjosti. Smešten na dalekom zidu bara, ovaj sat impresionira svojom veličinom.

 

 

Sa unikatnim drvenim ramom, ovaj sat nudi nam perspektivu insajdera, sa velikim brojem zupčanika različitih veličina, koji se kreću u isto vreme. Mehanički, ono što smo mi pokušavali ovde da napravimo, je insajderski uvid u sam pojam vremena", objašnjavaju dizajneri.

 

 

Foto: Zoly Zelenyak / The 6th-Sense Interiors