PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Proglašeni pobednici najvećeg svetskog takmičenja u fotografiji

 • Objavljeno:
 • 21.4.2018

Svetska organizacija za fotografiju proglasila je pobednike prestižnog takmičenja Sony World Photography Awards 2018 na ceremoniji u Londonu.

 

Laskava titula Fotografa godine, kao i novčana nagrada od 25.000 američkih dolara, pripala je britanskoj umetnici Alis Tomlinson za seriju fotografija Ex-Voto. Žiri je pohvalio njen rad zbog lepe produkcije, tehničke izvrsnosti i emotivne ilustracije hodočašća kao puta otkrivanja i žrtvovanja višoj sili.

 

       

 

Tomlinsonova se našla među deset pobednika kategorija u okviru Profesionalnog takmičenja. Na istom događaju proglašeni su i pobednici Otvorenog takmičenja (najbolja pojedinačna fotografija), kao i pobednici Studentskog takmičenja i Takmičenja za mlade.

 

Svi pobednici su na ceremoniji dodele nagrada dobili Sony digitalnu opremu za snimanje, a njihovi radovi će biti objavljeni u pobedničkoj knjizi i predstavljeni javnosti u okviru izložbe Sony World Photography Awards 2018 u galerijskom prostoru Somerset House u Londonu. Ceremoniji je prisustvovala i fotografkinja Kandida Hofer, kojoj je uručena Nagrada za izuzetan doprinos fotografiji.

 

Fotografkinja godine – Alis Tomlinson, Velika Britanija

 

Ex-Voto, pobednički rad fotografkinje iz Londona Alis Tomlinson (43), obuhvata formalni portret, pejzaž velikog formata i male detaljne slike mrtve prirode „ex-voto” (žrtava religijske predanosti) koje se nalaze na mestima hodočašća u Lurdu (Francuska), Balivorniju (Irska) i Grabarki (Poljska).

Fotografkinja uglavnom istražuje teme životne sredine, pripadanja i identiteta. Nedavno je diplomirala na master studijama Antropologije putovanja, turizma i hodočašća i dobitnica je mnogih nagrada za fotografiju.

 

 

Fotograf godine u Otvorenom takmičenju - Veselin Atanasov, Bugarska

 

Atanasovova fotografija Rana jesen (Early Autumn) izabrana je za najbolju pojedinačnu fotografiju na svetu, za koju je nagrađen sa 5.000 američkih dolara. Ovaj IT stručnjak je samouki fotograf koji je počeo da fotografiše 2014. godine. Pobednička fotografija predstavlja jesen u Nacionalnom parku Centralni Balkan.

 

 

Pobednici i finalisti Profesionalnog takmičenja

 

Od pronicljivog dokumentovanja kulturnih i političkih događaja širom sveta do predstavljanja sveta prirode, žiri je odabrao dela sledećih autora za najbolje serije fotografija na svetu.

 

 • Arhitektura: Đanmaria Gava (Gianmaria Gava), Italija
 • Savremena pitanja: Frederik Lernerid (Fredrik Lerneryd), Švedska
 • Kreativnost: Florijan Ruiz (Florian Ruiz), Francuska
 • Aktuelni događaji i vesti: Mod Samsul Mod Said (Mohd Samsul Mohd Said), Malezija
 • Otkriće: Alis Tomlinson (Alys Tomlinson), Britanija
 • Pejzaž: Luka Lakoteli (Luca Locatelli), Italija
 • Svet prirode i Divljina: Rozelena Ramistela (Roselena Ramistella), Italija
 • Portret: Tom Oldam (Tom Oldham), Britanija
 • Sport: Balaš Gardi (Balazs Gardi), Mađarska
 • Mrtva priroda: Edgar Martins, Portugal
 •  

Mladi fotograf godine – Megan Džonson, SAD, 16 godina

 

U kategoriji za fotografe od 12 do 19 godina, Džonsonova je nagrađena za fotografiju Still. Snimljena na litici blizu njene kuće u Konektikatu, crno bela fotografija obuhvata složenost i zamršenu samoću sa kojom se fotografkinja susreće u svakodnevnom životu.

 

 

Student fotograf godine – Samjuel Bolduk, Kanada, 20 godina

 

Bolduk je odabran u kategoriji studenata za seriju fotografija pod nazivom Teret (The Burden). Njegov rad prelepo ilustruje fizički teret plastičnog otpada u životnoj sredini i ističe koliko je hitna potreba da se zaustavi zagađenje. Bolduk je predstavljao koledž Matan iz Kvebeka, za koji je i osvojio Sony fotografskу opremu u vrednosti od 30.000 evra.

 

 

Sve nagrađene fotografije možete pogledati na sledećem linku.